h

Doucheplassen en andere strapatzen

11 januari 2013

Doucheplassen en andere strapatzen

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Nauwelijks is het plannetje van GroenLinks voor een vuurwerkverbod op weg naar de koelkast - waar het aan het eind van het jaar weer wordt uitgehaald - of het nieuwe proefballonnetje dient zich weer aan:
Doucheplassen.

Wie plast onder de douche, bespaart het water van een keer doorspoelen. Dat wil zeggen; mits je 44 seconden plast en deze tijd niet compenseert door langer te douchen.
Reden voor GroenLinks om hiermee 'de boer op' te gaan...

Nu is doucheplassen natuurlijk helemaal niet zo'n verschrikkelijk concept. Laten we wel wezen: iedereen heeft de boel wel eens een keer in z'n leven laten lopen. En wie het tegendeel beweert is een leugenaar.
Urine heeft een desinfecterende werking, en bovendien spoelt het gelijk weg. Het is dus minder smerig dan het klinkt - en dat is dan ook precies de reden dat jij het wel eens hebt gedaan. Of niet, soms?

Maar ook al is doucheplassen minder raar dan we willen toegeven, en minder smerig dan het klinkt... ik heb geen behoefte aan politici die mij vertellen wat ik wel en niet onder de douche moet en mag doen. Ik kan prima zelf douchen; daar heb ik GroenLinks niet bij nodig.

Zet het doucheplassen in het rijtje van het vuurwerkverbod, de afschaffing van Zwarte Piet, het weren van SUVs uit de binnensteden, verplicht gratis water in de horeca en de ban op terrasverwarming (een bloemlezing van GroenLinks-voorstellen van de afgelopen paar jaar) - en je ziet een patroon.

GroenLinks houdt zich graag bezig met hoe mensen hun leven vormgeven. Voorstellen 'achter de voordeur'. Zo bevoogdend dat ik mij afvraag waarom Femke Halsema ooit de dubieuze titel 'liberaal van het jaar' in de wacht heeft gesleept...

Op zich is het GroenLinks een goed recht om zulke bevoogdende voorstellen te doen. ChristenUnie en SGP mogen zich immers ook met het prive-leven van mensen bemoeien middels hun standpunten over het huwelijk en gezinsplanning. Twee kanten van dezelfde medaille...

Maar een politieke partij zie ik liever bezig met de omstandigheden waarin mensen hun leven vorm moeten geven, dan met de vormgeving van dat leven zelf...

Gelukkig nieuwjaar!

U bent hier