h

Een goed gesprek...

18 april 2014

Een goed gesprek...

Met minder dan 10% van de stemmen, afgerond op 3 zetels, is coalitiedeelname wat de SP betreft niet voor de hand liggend. Toch zullen we, wanneer er een beroep op ons gedaan wordt, niet voor onze verantwoordelijkheid weglopen.

Maar DAT er een beroep op ons gedaan zou worden, daar hielden we geen rekening mee. Onze verrassing was groot, toen afgelopen maandag bleek dat de beoogde coalitie het formatieproces had gestaakt. Nog groter, toen de ChristenUnie ons uitnodigde voor een verkennend gesprek voor eventuele coalitiedeelname.

Een 'confessioneel-rode' coalitie zou misschien gevormd kunnen worden tussen ChristenUnie, SGP, SP en PvdA.

Samen met Jaap Pottjewijd ben ik het gesprek met de andere partijen aangegaan. Aan het begin van het gesprek heb ik duidelijk gemaakt dat:

  1. Ik ervan uitging dat alle gesprekspartners als gelijkwaardig aan tafel zitten. Zetelaantal is hierbij niet (zo) relevant - immers: alle vier partijen zijn nodig voor de coalitie.
  2. Ik wilde kunnen verantwoorden dat ik hier zat. Immers had mijn partij twee hobbels moeten nemen (1. deelnemen aan een gesprek, terwijl het klappen van de eerdere formatie nog niet in de openbaarheid is afgehecht, 2. deelnemen aan een gesprek zonder te voldoen aan de door ons gestelde electorale ondergrens). Ik achtte het nodig om een debat over het mislukken van de originele formatie te voeren - dit debat is inmiddels aangevraagd.

Dit gezegd hebbende, kon er inhoudelijk gediscussieerd worden. Of liever gezegd: verkend. De partijen konden aangeven wat zij belangrijk vonden, en welke onderwerpen verder bediscussieerd moesten worden, en waar er ruimte zat voor beweging.

De onderwerpen die de SP aandroeg, waren niet mals. We willen echt stevig inzetten op zorg en sociale zekerheid, en willen de gelden die de gemeente hiervoor van het rijk krijgt fors aanvullen. De gemeente Uden vult het bijvoorbeeld aan met 2,5 miljoen ~ en Veenendaal zal dus MINSTENS in dezelfde orde van grootte moeten denken.
Ook achten wij de gemeente (mede)verantwoordelijk voor de situatie die rond Escape is ontstaan, en vinden dat een tegemoetkoming voor misgelopen inkomsten op zijn plaats is.
Het verhogen van de OZB is onvermijdelijk, en er zal ook een nieuwe 'Brede Heroverweging' plaats moeten vinden om de gelden die we hebben op de plaats te laten komen die we willen.

Hoewel oud-raadslid Niek Dijkmans (LokaalVeenendaal) op allerhande fora - onder andere deze website - laat weten dat de ChristenUnie zo'n stugge, veeleisende partij is die zichzelf daarmee telkenmale buitenspel zet, heb ik hiervan in dit gesprek niets gemerkt.
Bij deze partij bemerkte ik juist enorm veel begrip, bereidheid mee te denken, ja - zelfs - overeenstemming bij onze standpunten. Evenals die van de PvdA, die veel overlap met de onze vertoonden.
Van arrogantie, stugheid of veeleisendheid heb ik niets gemerkt. Ik kan me (haast) geen meegaandere partij voorstellen!

Uiteindelijk was het de SGP geweest, die aan het eind van het gesprek concludeerde dat er geen basis was voor een 'werkbare coalitie'.
Het is ook de SGP die een ander aanbod heeft gehad, van D66, om te gaan formeren met VVD, ProVeenendaal en CDA. Het is de keuze van de SGP geweest om in die variant deel te nemen; dat respecteren wij.

Ondanks de negatieve uitkomst kijken we als SP-fractie terug op een zeer prettig, constructief gesprek. We zien volop mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst.
Wij bedanken de gesprekspartners van ChristenUnie, SGP en PvdA voor deze gelegenheid...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier