h

't Is een vreemd'ling, zeker...

21 oktober 2014

't Is een vreemd'ling, zeker...

Ik hoor er niet in thuis. In geen van beide kampen van de Pietendiscussie. Geen van beide geeft mij het gevoel dat het 'mijn team' is.

Ik houd van Zwarte Piet. Ik ben met hem grootgeworden; ik ben hem geweest (nee; ik had geen accent, noch oorringen...). Ik zie Piet als een stuk cultureel erfgoed dat ik koester.
Maar geenszins voel ik mij verwant met die lui die zomaar een vrouw op haar gezicht slaan omdat zij er anders over denkt. Of die dreigmails en haattweets naar Peter R. de Vries of Anouk sturen. Of die de Albert Heijn of de HEMA boycotten omdat ze Piet geen prominente plaats in hun winkel geven. Kom op zeg!

Ik ben fel gekant tegen racisme. Ik geloof in de gelijkwaardigheid van ieder mens. Ik vind ook dat er best ruimte is voor aanpassingen in elementen van onze nationale feesten, als mensen zich gekwetst voelen.
Maar geenszins voel ik me verwant met lui die bij hoog en bij laag beweren dat het Sinterklaasfeest de slavernij ophemelt. Met lui die suggereren dat iedereen die geen probleem heeft met Zwarte Piet automatisch een racist is. En zeker niet met mensen die in 'regenboogpieten' de oplossing zien.

Met Peter R. de Vries ben ik het eens dat een kinderfeest nooit een alibi mag zijn om anderen te kwetsen. Tegelijkertijd vind ik dat het feit dat enkelen zich gekwetst voelen, geen alibi mag zijn om onze hele 'leitkultur' (bij gebrek aan een beter woord) overboord te flikkeren.

Mevrouw Verene Shepherd (van de VN) sloeg de plank finaal mis, toen ze - nog voordat ze maar iets wist van Zwarte Piet - de Nederlandse cultuur wegzette als racistisch.
Premier Rutte sloeg de plank al even mis door te stellen dat Zwarte Piet zwart is 'omdat hij nu eenmaal zo heet'.

Werkelijk waar. Het lijkt wel of er in dit debat geen ruimte is voor nuance. Geen mogelijkheid om je in andermans standpunt te verdiepen, zonder jezelf te verliezen. Het is OF dit, OF dat ~ en welk standpunt je inneemt, je zult het luid en ongenuanceerd doen.

Ik lijk een vreemdeling zeker. Die verdwaalt is in de discussie zeker.
Maar... ik geloof niet dat ik er alleen voor sta. Er zijn duizenden, misschien wel enkele miljoenen Nederlander 'verdwaalde vreemdelingen' in de discussie. Die een respectvol en verdiepend debat willen, in plaats van geschreeuw en gehaat.
Dus tegen alle geharnaste Pietendebatteurs zeg ik: "makkers, staakt uw wild geraas..."

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier