h

Hoog bezoek

18 februari 2015

Hoog bezoek

Foto: SP Veenendaal

Gisteravond hadden we hoog bezoek op de fractie. Burgemeester Wouter Kolff  en raadsgriffier Franske van Hooijdonk bezochten ons, als afsluiting van hun ronde langs de fracties.

Wouter en Franske zijn natuurlijk al lang goede bekenden van mij en Jaap, maar voor onze fractievolgers was het een leuke kennismaking.

Wouter is als Burgemeester voorzitter van de gemeenteraad. Hij bewaakt de orde, en ziet er op toe dat ieder raadslid zijn ei kwijt kan. Ook moet hij de kwaliteit van het debat en de besluitvorming bewaken, en heeft hij een verantwoordelijkheid over de integriteit van de gemeenteraad.

Hoewel hij het politieke debat leuk vindt, ligt het toch meer in zijn aard om een verbindende schakel te zijn. Wat dat betreft past de rol van burgemeester hem goed - beter dan die van Wethouder, die toch onderdeel is van het politieke krachtenspel. Wouter staat daar liever boven (en dat lukt hem goed, met zijn lengte...)

Hoe je de rol van Franske moet omschrijven, zonder deze tekort te doen, is lastig. Als griffier faciliteert en adviseert ze de gemeenteraad (en de burgemeester, als voorzitter daarvan). Ze bewaakt de kwaliteit van de stukken waar de gemeenteraad een oordeel over moet vellen. Ze helpt raadsleden bij procedurele aangelegenheden, en doet - samen met haar team - nog veel meer.
De griffier en haar team maken eigenlijk dat de gemeenteraadsleden hun rollen kunnen vervullen.

Net als de voorzitter (burgemeester) is de griffier onpartijdig.
Zowel Wouter als Franske zijn aangetrokken vanwege hun ambitie om te vernieuwen.

Het gesprek met Wouter en Franske was erg leuk. Tal van onderwerpen rolden over tafel. Wij leerden hen wat beter kennen, en zij onze fractie.

Foto: Fractie SP Veenendaal

Na hun bezoek ging ons fractieoverleg nog wel even verder. We hadden immers ook gewoon onze raadsvergadering voor te bereiden. En dat is buitengewoon pittige kost.

Hoe gaan we om met de Woonvisie, de Reïntegratieverordening, Afvalscheiding, of de campagne 'Veenendaal Kan'?
En welk staartje krijgt de IW4-affaire?

Wordt vervolgd...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier