h

Een dier is meer...

4 oktober 2016

Een dier is meer...

Foto: SP Veenendaal

"Een dier is meer dan een lap vlees," zo luidt de eerste regel van ons partijlied, 'Een Mens is Meer', geschreven door Karel Glastra-van Loon en op muziek gezet door Bob Fosko. En dierendag is een goede gelegenheid om daar eens bij stil te staan.

Wie hier nu een pleidooi verwacht voor het vegetarisme of veganisme komt echter bedrogen uit. Hoewel een dergelijke life style bewonderenswaardig is, zie ik het niet als mijn taak om zoiets te prediken. Dat zou hypocriet zijn, omdat zuivel en vlees wel tot mijn eigen voedingspatroon behoren.

Ik geloof ook dat het consumeren van vlees, voor de mens die als omnivoor gecreëerd (of: geëvolueerd) is, gezond is. Weliswaar in beperkte hoeveelheden, maar dat geldt voor alles.

Niet alleen de mate waarin je vlees eet, maar ook de manier waarop het vlees gemaakt wordt, is van invloed op hoe gezond het is. Er wordt enorm veel gerommeld met ons voedsel.
Vaak is voedsel niet wat de producent beweert dat het is - en er vindt veel fraude plaats met vlees. Nu lig ik niet wakker van paard op m'n bord, maar ik zou het wel fijn vinden als men mij eerlijk vertelde dat het paard was.

En mensen zijn dan wel omnivoren; koeien zijn dat niet. Laat koeien vlees(afval) eten, en de Gekke-Koeienziekte (Creuzfeld-Jacob) valt hen ten deel.
Over veeziekten gesproken: de manier waarop wij met onze dieren omgaan, heeft in het recente verleden ook al geleid tot Mond- en Klauwzeer, Varkenspest, Q-koorts en Vogelgriep.
Niet fijn voor de dieren; maar zulks kan ook niet echt gezond voor mensen zijn.

Evenmin kan het voor mensen gezond zijn dat zij dagelijks een ongecontrolleerde cocktail van medicijnen, antibiotica en hormonen tot zich nemen. Maar via de dieren, ons vlees, zijn er heel veel mensen die dat wel doen. Vaak zonder het te weten.

Nee; ik kan niemand verbieden om vlees te eten. Echter raad ik wel aan om de vleesconsumptie beperkt te houden, en kritisch te zijn op wat er met het dier is gebeurd voordat het op je bord is beland. En dat betekent dat je de 'kiloknallers' maar beter kan laten staan.

Wil je vandaag iets extra's doen voor de dieren, dan kun je natuurlijk iets lekkers in huis halen voor je eigen huisdier. Maar je kunt er ook aan bijdragen dat er met de dieren die we eten niet zo wordt gerommeld. Dat er een bewustwording ontstaat over wat we in onze mond stoppen, en dat we ons voedsel met respect behandelen.
Bijvoorbeeld door de petitie te tekenen, tegen de komst van het Oekraïense plofkippenbedrijf MHP naar Veenendaal.

De petitie is te vinden op: https://geenplofkipinveenendaal.petities.nl/.

Foto: AsoVerdrag Nee / asoverdragnee.nl

Reacties

wat gaat de sp doen tegen de komst van MHP? Het is nogal stil. De gladde verkopers van Zandbergen pakken iedereen in en het zooitje staat er. Banen? Nee, de zakken van Zandbergen worden gevuld en ach, het zijn maar kippen.
Druk erop SP en weg met MHP.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier