h

Leuze CLXX

16 juli 2018

Leuze CLXX

De oorlog is zoet

tot je hem proeft.


In Rotterdam, onder de schaduw van de Erasmusbrug, staat hij. Onopvallend; je loopt er zo voorbij. Een klein monumentje, dat herinnert aan het bombardement van de stad in 1940. Daarop een citaat van Erasmus, "Dulce Bellum Inexperti"; in het Nederlands vertaald als "de oorlog is zoet tot je hem proeft."

Oorlog is een opwindend onderwerp. Een schitterend gegeven voor de spannendste actie- en avonturenfilms. En voor computergames - met name de zogenaamde 'first person shooters' waarin je vijanden kunt 'afknallen' alsof je er zelf bij bent.
De landmacht en andere takken van defensie adverteren met avontuurlijke spots die jongeren moeten verleiden tot aanmelding. En met een beetje geluk wordt je nog uitgezonden ook! De strijd lonkt.
Zelfs in de politiek is oorlog sexy. De Verenigde Staten hoeven maar in hun vingers te knippen, of Nederland steunt hen in hun volgende invasie. Kijk ons dappere Nederlanders meedoen en erbij horen. Ieder besluit tot deelname aan een oorlog wordt steevast gesteund door een (vaak forse) meerderheid in de Tweede Kamer.
Nederland hoort thuis op het strijdtoneel.
De oorlog is zoet...

...tot je hem proeft.
Het bombardement in Rotterdam, op 14 mei 1940, kostte 650 tot 900 mensen het leven. 80.000 mensen raakten dakloos. En de materiële schade was aanzienlijk. En dat in een kwartier tijd.
Dichterbij huis vond de Slag om de Grebbeberg plaats. 400 van de graven op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen zijn de laatste rustplaats van de Nederlandse soldaten die tijdens die slag stierven. Het ereveld kent inmiddels bijna 850 graven - allemaal van soldaten die hun dood vonden in de oorlog.
De oorlog in Afghanistan heeft in de bijna 17 jaar die zij nu duurt alleen al aan de zijde van 'het Westen' 3284 dode militairen opgeleverd. De Irakoorlog leverde 4469 dode en 30.324 gewonde soldaten aan de zijde van de 'Coalition of the Willing' op.
En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die in de oorlogsgebieden wonen.
UNHCR schatte in 2007 dat er 4,1 miljoen Irakezen ontheemd zijn; 2 miljoen van hen zouden hun heil buiten Irak hebben gezocht. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten maakte dit jaar bekend dat er een half miljoen mensen gestorven zijn in de Syrische Burgeroorlog. 6,3 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht. Vluchtelingenwerk laat weten dat er eind 2017 wereldwijd maarliefst 68,5 miljoen mensen op de vlucht zijn.
En wie na de oorlog thuiskomt, of elders een thuis vindt, zal zeer waarschijnlijk nog (lang) te kampen hebben met Post-Traumatische Stress Stoornis...

Als je hem eenmaal proeft, is de oorlog helemaal niet zoet meer.
Daarom is het belangrijk om oorlog te vermijden waar en zo lang als mogelijk is. En als er eenmaal oorlog is, deze zo snel mogelijk tot een einde te brengen. Diplomatie is wellicht minder sexy, maar ieder schot dat niet gelost wordt is er één.
Tot dusver zien we dat oorlog alleen tot meer oorlog leidt. Geweld roept geweld op.
Misschien is het dus tijd voor een ander beleid. Want anders zullen we zelf proeven dat de oorlog helemaal niet zoet is...

Foto: onbekend / Pinterest

LEES OOK:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier