h

Wie betaalt de coronacrisis?

16 juli 2020

Wie betaalt de coronacrisis?

Foto: SP Veenendaal

2020 is het jaar dat alles even anders gaat. Het coronavirus kwam, en richtte een ravage aan in onze samenleving. Mensen werden ziek. Veel van hen belandden op de IC – en sommigen kwamen daar niet meer levend vandaan. De samenleving kwam stil te liggen; ook veel bedrijven legden hun werkzaamheden tijdelijk neer. En de gemeente werd geconfronteerd met zoveel onzekerheden, dat er in juli geen beleidsplannen voor het komende jaar klaarliggen waar de volksvertegenwoordiging een besluit over kan nemen.

De grote vraag is: wie gaat er betalen voor de coronacrisis?

De SP gaat voor een verdeling die recht doet aan aan onze grondbeginselen van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. We willen niet dat mensen nog verder in de problemen komen. Nog verder versoberen op het toch al te ver uitgeklede sociale domein is dus wat ons betreft onbespreekbaar.

Een pasklare oplossing hebben we niet. Dat is een kwestie van puzzelen. Maar we weten wel waar we willen beginnen. De potjes geld die de gemeente apart heeft gezet, maar alleen stof staan te vergaren, moeten worden aangesproken. En het kabinet moet over de brug komen: ze kunnen het niet maken om taken bij de gemeente neer te leggen – zonder daar de bijbehorende middelen bij te leveren. Want als ze gratis geld hebben voor KLM, kunnen ze ook een eerlijke prijs betalen voor wat de gemeenten voor hen doen!


Deze tekst verscheen onlangs op de Gemeentepagina in 'De Rijnpost'.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier