h

Betrouwbare overheid

21 oktober 2021

Betrouwbare overheid

"Wat voor voorbeeld geeft een overheid die zich niet aan de eigen regels houdt en zo geen bescherming biedt aan eigen inwoners?" Vroeg SP-Tweede-Kamerlid Michiel van Nispen zich onlangs af in het NRC. Hij reageerde op de NCTV die - onder verantwoordelijkheid van Minister Grapperhaus - gemeenten in contact heeft gebracht met een particulier bureau dat 'onderzoek' deed bij Islamitische organisaties.

Met het onderzoek van dat bureau, stellen experts, zouden gemeenten op de stoel van de AIVD zijn geklommen - en de regels die er zijn omtrent onderzoeken hebben omzeild. Ook Veenendaal zou zaken hebben gedaan met dit bureau, NTA. De gemeente ontkent overigens dat er hierbij regels zijn geschonden.

Dit bericht komt kort na harde politie-optredens bij een klimaatprotest van Extinction Rebellion en de Woonopstand in Rotterdam. In beide gevallen ging het om vreedzame demonstraties. Bij het klimaatprotest zijn onschuldige mensen opgepakt, bij de Woonopstand is er onnodig geweld gebruikt. Volgens de politie zouden zij tips hebben gekregen over wapenbezit, maar de beelden laten een ander plaatje zien. Een vreedzame groep demonstranten die over de Erasmusbrug wandelt, en ingesloten wordt, En eenmaal ingesloten wordt er op los gemept.
Volgens getuigen is er bovenhands met wapenstokken geslagen, wat verboden is vanwege het risico op dodelijke verwondingen. Bovendien zouden ME'ers de identificatienummers op hun helmen hebben afgeplakt.

Nog los van de vraag welke lezing klopt, is de wijze waarop de politie reageert op linkse protesten in vergelijking tot rechtse protesten op zijn minst opmerkelijk te noemen. Waar links om het minste of geringste met de wapenstok er van langs krijgt, wordt rechts met open armen ontvangen. De boze boeren die met hun tractoren halve steden aan puin rijden wordt nimmer een strobreed in de weg gelegd. Ook als ze doodskisten voor Rob Jetten en Jesse Klaver meebrengen, is dat geen probleem. Verkrachtingsfantasieën over Carola Schouten op een spandoek is geen reden tot ingrijpen. Coronawappies die een galg op de dam plaatsen voor Hugo de Jonge - moet kunnen. De beveiligers van Baudet, die in Den Bosch een man in elkaar hebben geslagen, worden niet vervolgd.

Dus nog los van de vraag of politieoptreden terecht of niet was: rechts heeft privileges en links krijgt de klappen. De zachte hand voor rechts en de harde hand van links zijn een directe schending van artikel 1 in de grondwet:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Om de staat van onze rechtsstaat nog verder te illustreren:
Inmiddels is er bekend dat er in vijf jaar tijd maarliefst 1115 kinderen bij hun ouders zijn weggehaald in de Kindertoeslagenaffaire. Ouders, die onterecht als fraudeur zijn aangemerkt, en geruïneerd zijn door een overheid die daar sadistisch plezier aan beleefde. Vrolijke sinterklaasgedichtjes over hoe ze op 'afpakjesdag' weer een flink aantal gezinnen de vernieling in hebben geholpen.
En de schuldigen? Die lachen vrolijk verder.
Geen van de betrokken ambtenaren is vervolgd voor de ambstmisdrijven die zij gepleegd hebben. De opgestapte staatssecretaris Menno Snel zit er warmpjes bij als lobbyist voor de gas-industrie. En eindbaas Mark Rutte zit gewoon weer aan de formatietafel voor nog een rondje premierschap.

Onschuldigen worden geruïneerd, schuldigen worden beloond. De ene groep krijgt de rode loper, de andere groep wordt gemept. En de regels zijn er schijbaar niet voor overheden.
"Wat voor voorbeeld geeft een overheid die zich niet aan de eigen regels houdt en zo geen bescherming biedt aan eigen inwoners?" Vraagt Michiel van Nispen zich af.
Ik vraag me af wat voor overheid het überhaupt zover heeft laten komen...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier