h

Mensen die menstrueren...

24 augustus 2022

Mensen die menstrueren...

een vergelijking met het getal pi

Eerder deze maand kopte het AD dat tampons, maandverband en dergelijke in Schotland gratis beschikbaar zijn voor "mensen die menstrueren". Dit leidde tot een golf van ophef...

Voor een deel ging de discussie over de zin en onzin van het besluit, dat inmiddels ook al door Nieuw-Zeeland is overgenomen. En terecht, want dit soort basisproducten zou voor iedereen beschikbaar zijn die het nodig heeft - en de armoede en inflatie grijpen om zich heen. Voor veel huishoudens is het onbetaalbaar om (voldoende) hygiëneproducten aan te schaffen. Nu lost dit natuurlijk niet het onderliggende probleem - armoede - op, maar het biedt wel de nodige budgettaire verlichting.

Maar waar veel mensen ook over struikelden, was de woordkeuze: "mensen die menstrueren". Ophef om niets, als je het mij vraagt - en ik zal toelichten waarom, aan de hand van het getal Pi.

Pi wordt in het dagelijkse leven vaak afgerond tot 3,14. En voor alledaags gebruik is dat helemaal prima. Maar als iemand zegt: Pi is 3,14159 is het raar om uit je dak te gaan en te schreeuwen dat Pi maar twee decimalen heeft. Maar het equivalent daarvan heb ik veel voorbij zien komen op Twitter.

De doelgroep voor menstruatieproducten bestaat hoofdzakelijk uit meisjes en vrouwen. Veel mensen zullen geen andere menstruerende tegenkomen dan een meisje of een vrouw. Dus als de kop had gerept over "vrouwen" en/of "meisjes", dan was het wat mij betreft helemaal prima geweest. Dit is de "Pi = 3,14" in deze vergelijking.

Maar je kunt je preciezer uitdrukken. Immers; niet alle meisjes menstrueren al, niet alle vrouwen menstrueren nog, en er zijn ook vrouwen en meisjes die nooit hebben gemenstrueerd of dat ooit zullen doen. Die vallen dus buiten de doelgroep voor de betreffende hygiëneproducten.
Bovendien zijn er ook transgender mannen, en non-binaire personen die ook menstrueren. Dus die ook deze producten nodig hebben. Met andere woorden: de doelgroep bestaat niet louter uit vrouwen. Dus de inclusievere woordkeuze "mensen die menstrueren" is accurater; de "Pi = 3,14159" in deze vergelijking.
Zelfs als je van mening bent dat de menstruerende trans mannen en non-binaire personen ook vrouwen zijn, omdat zij met vrouwelijke geslachtskenmerken zijn geboren, dan is de term "mensen die menstrueren" feitelijk niet onjuist. Vrouwen zijn toch immers ook mensen? Ook als ze menstrueren, toch?

Ja, je mag "mensen die menstrueren" een omslachtige formulering vinden.
Maar als je wel boos wordt om deze formulering, maar niet om het feit dat deze producten voor een toenemend deel van de bevolking onbetaalbaar worden, raad ik je aan om je prioriteiten nog eens even onder het licht te houden...

Reacties

Leuk dat pi gedoe. Maar wat mij veel meer treft is dat we zover gekomen zijn dat er gratis menstruatie materiaal aangeboden moet worden
Op vakantie in een klein Fries dorpje van 600 inwoners, was zo'n gratis bibliotheek je aan huis en ook daar werd menstruatie materiaal gratis aangeboden
Wat een armoede. De regering moet zich schamen dat ze het zover hebben laten komen

En dat is precies de clou van de laatste alinea, Baukje!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier