h

Abdicatie

24 juni 2023

Abdicatie

Mijn ontslag uit de gemeenteraad

Edelachtbare voorzitter, beste Gert-Jan,

"Ik wait der is 'n tied van komen
En ook een tied van goan
En alles wat doar tussen ligt
Ja, dat is mien bestoan"

Deze woorden van de Groningse chansonier Ede Staal geven treffend de vergankelijkheid der dingen weer. En die vergankelijkheid geldt ook voor mijn raadslidmaatschap. Na meer dan zeventien jaren is mijn 'tied van goan' uit deze gemeenteraad aangebroken. Langs deze weg laat ik u weten dat de vergadering van 3 juli de laatste raadsvergadering is waarin ik het woord voer, en ik bij aanvang van de raadsvergadering van 14 september afscheid wens te nemen en mijn zetel afsta aan Sietse van der Bij. Ik hoop vanaf dan door te gaan als commissielid, om vanuit een positie met iets meer rust mijn fractie te kunnen coachen.

Het besluit om te stoppen als raadslid neem ik niet lichtzinnig. Vele factoren spelen hierin mee.
In Lord of the Rings vertelt het personage Bilbo aan de tovenaar Gandalf "I feel thin, sort of stretched, like butter scraped over too much bread." Deze zin is ook op mij van toepassing.
Hoewel het zeker meerwaarde heeft om zowel in de gemeenteraad als in provinciale staten actief te zijn, is dat vooral aan te bevelen wanneer je in minstens één van beide gremia het comfort van een meerkoppige fractie hebt. Maar aan het hoofd staan van twee eenpersoonsfracties, is simpelweg teveel voor één mens.
Daar komt nog bij dat ik een gezin heb met jonge kinderen, die ik graag de aandacht geef die zij verdienen en nodig hebben. Waarvoor ik graag vaker de tijd neem om ze naar bed te brengen dan mij nu gegund is. En die ik een vader wil geven die niet aldoor gestressd en chagrijnig is.
Tegen fractiegenoten die wat gas terug moeten nemen zeg ik vaak: “Strijden voor de menselijke maat is betekenisloos als die niet ook voor jezelf geldt.” Het wordt tijd dat ik naar mijn eigen advies ga luisteren.

Bovendien zet ik deze stap in de wetenschap dat ik in Sietse van der Bij een uitstekende opvolger heb. Hij is meer dan klaar om de fractie te leiden, en heeft inmiddels lang genoeg als een soort Prins Charles aan de zijlijn staan wachten. In het werk dat hij verzet, doet hij niet onder aan een raadslid. Het is hoog tijd om hem de status en de verantwoordelijkheid die daarbij horen ook te gunnen.
Het raadslidmaatschap begon voor mij als een avontuur, maar dit avontuur is – zeker nu ik mijzelf nestor mag noemen – inmiddels geworden tot een veilig thuis. En hoe mooi dat ook is; ik gun ieder het avontuur. Ik wens Sietse veel plezier als raadslid en hoofd van onze fractie.

Ik kijk terug op een mooie tijd. Ik begon als eerste Jongerenraad-alumnus die het tot lijsttrekker schopte, als eerste SP'er die de gemeenteraad binnenkwam. Ik in 2006 heb als eerste fractie die vanuit de oppositie een raadsprogramma amendeerde (en hier voorstemde toen 6 van de 8 amendementen werden aangenomen) een blijvende verandering teweeggebracht in de verhouding tussen oppositie en coalitie. In 2016 heeft mijn fractie de discussie over koopzondagen uit een verstikkende impasse weten te halen. En in 2019 heb ik de regels voor het Burgerinitiatief weten te versoepelen, zodat het makkelijker voor Veenendalers is om de politieke agenda mede te bepalen. En dan zijn er nog de vele kleinere succesjes, in de strijd voor Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit.

Ik dank u en de Veenendalers voor de tijd die ik heb mogen dienen als lid en nestor van de gemeenteraad, en ik wens eenieder alle goeds toe.

May the Force be with you.

Met vriendelijke groet,

Jan Breur


De overdracht van de raadszetel vindt aan het eind van de vergadering op 3 juli plaats. In de raadsvergadering van 14 september zal uitgebreider bij het afscheid worden stilgestaan.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier