Hij/zij/hen
Hij/zij/hen
Fophef over 'preferred pronouns'...
Afgelopen week liet Caroline van der Plas (BBB) op Twitter weten dat zij een vrouw is. Niet dat er een weldenkend mens is dat daarover twijfelt, maar Caroline meende een aanleiding te hebben. En die aanleiding heeft alles te maken met de gebruikte 'pronouns' op de website van de Tweede Kamer.
Wat was er aan de hand?
In de achtergrondinformatie op de pagina's van individuele kamerleden was het "hij", het "zij", of eventueel een ander persoonlijk voornaamwoord (ik weet niet of die in de huidige Kamer van toepassing zijn) vervangen door een allesomvattend "hij/zij/hen".
Dus waar nu bij Van der Plas staat "zij is in totaal 1062 dagen actief in de Tweede Kamer," stond van de week eventjes "hij/zij/hen is in totaal 1062 dagen actief in de Tweede Kamer."
Kennelijk las Van der Plas hierin dat haar vrouwelijkheid ter discussie stond. Volslagen onzin natuurlijk; de tekstjes zijn hoogstens wat minder persoonlijk en wat meer algemener geworden. En "zij" staat gewoon in het rijtje van "hij/zij/hen", dus haar vrouwelijkheid is haar ook niet afgenomen.
Maar onzin of niet; dit weerhield haar er niet van om ophef te maken.
Nee, niet iedereen wil met "hij" of "zij" worden aangesproken.
Nee, niet iedereen identificeert zich als man of vrouw.
Maar Caroline van der Plas staat daar toch los van?
Hoe wist ze überhaupt dat er wat aan die pagina was veranderd?
Hoevaak komt ze daar?
Ik kan me niet de laatste keer herinneren dat ik mijn persoonlijke pagina op de website van Provinciale Staten heb bekeken. Wie weet word ik ook wel met "hij/zij/hen" aangeduid. So what?
En dan de volkomen overbodige gang naar Twitter. Als even langs de afdeling Communicatie was gelopen, dan had ze geweten dat het hier gewoon een foutje betrof. En dat ze nog diezelfde dag weer gewoon met haar 'preferred pronouns' aangeduid zou worden.
Maargoed, als deze hele geschiedenis iets duidelijk heeft gemaakt, is dat Caroline van der Plas dus waarde toekent aan de juiste aanspreekvormen. En als ze daar oprecht in is, zal ze voor iedereen de voornaamwoorden gebruiken waar hij/zij/hen/die/xij/etc. zich het meest prettig bij voelt.
- Zie ook:
- Jan Breur
Reactie toevoegen