h

Burgerspreekrecht evenementenbeleid

12 april 2024

Burgerspreekrecht evenementenbeleid

Foto: Tilmann van de Loo

uitgesproken op 11 april 2024

Geachte leden van de commissie,

Als betrokken burger van deze gemeente heb ik een bijzondere interesse in het evenementenbeleid. Een erfenis uit een vorig leven. Vandaar dat ik mij wederom eens tot u richt; ik dank u dat ik hier mag staan.

Zoals u inmiddels weet, ben ik er voorstander van om de getalsmatige beperking op buitenevenmenten op zondag, in haar geheel op te heffen. En tot mijn genoegen werd dit standpunt op de beeldvormende avond cq stadsgesprek in januari ook gehuldigd door de Cultuurmakelaar, Binnenstadsmanagement, Evenementenorganisatoren, en de Veense Jongerenraad.

Niet dat ik voor regelloosheid pleit. Aan evenementen mogen best eisen worden gesteld, op het gebied van veiligheid, milieu, overlast, toegankelijkheid. Maar de dag van de week zou dat niet moeten zijn. Zo voorkom je non-discussies zoals: hoeveel zondagen moet je afstrepen als er twee evenementen op dezelfde zondag plaatsvinden, of als eenzelfde evenement langer dan een week duurt en dus meerdere zondagen beslaat. En dan kun je het hebben over relevante zaken, zoals: is dit evenement passend op deze plek, en zijn er voldoende maatregelen genomen om overlast te voorkomen?

Tot slot wil ik nog wijzen op de waarden die we als gemeenschap uitdragen. De winkels mogen elke zondag open; er is ruim baan voor commercie. Maar op ontmoeting, verwondering en verheffing bestaan restricties - en zijn daarbij ondergeschikt gemaakt aan plat kapitalisme. Is dat het Veenendaal wat we willen zijn?
Juist ontmoeting, juist verwondering, juist verheffing verdienen een ereplaats in onze samenleving. Daarom roep ik op: maak het mogelijk, die openluchtconcerten, hagepreken, food festivals, samenzangen, toertochten en buitenexposities, die Veenendaal nog bijzonderder maken dan ze al is.

Dank u wel.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier