h

Huurwoning

29 februari 2020

Huurwoning

Verslag van bijeenkomst op 25 februari

25 februari avond bijgewoond van Patrimonium Woonservice in de Regenboog in Veenendaal, over huurprijzen en betaalbaar wonen.

Veel bewonerscommissies aangehoord,
veel huurdersverenigingen aangehoord en
veel huurders aangehoord.
Hans Goorhuis, spreker en beantwoorder van de avond, tevens manager bij Patrimonium Woonservice, aangehoord.

Wat me die avond opviel, dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Alle aanwezigen willen, als je ze mag geloven:
woningen tot huurtoeslaggrens, passend toewijzen en passende doorstroming.
Dit willen de woningcoöperaties graag uitvoeren en toepassen, naar verluidt. Maar degene die roet in het eten gooit, is het College, zegt Hans Goorhuis. Woonwet 2015 klinkt heel mooi. Maar het moet wel toegepast en gehandhaaft mogen worden. Het College schijnt hier anders over te denken.

Voorbeeld volgens huurcommissie PWA park; huurders die alleen zijn komen te staan, door wat voor reden dan ook (vaak door overlijden), zouden graag willen verhuizen naar kleiner. Dit zijn vaak 60 á 65 plussers. De woning vinden ze veel te groot worden voor alleen en zouden graag willen verhuizen naar kleiner. 2 á 3 kamer woning/appartement. Enkele betreffende aanwezige huurders bevestigden dit. Belemmering voor velen; hoofd slaat op hol, alles inpakken, het verhuizen, helpende handjes, geld wat er bij komt kijken.
Als we Woningwet 2015 lezen, waar woningcoöperaties toe verplicht zouden zijn en ook graag uit zouden willen voeren, zeggen ze, zou de woningnood, betaalbaar wonen (huurtoeslaggrens) en passend toewijzen, opgelost kunnen zijn.

Doorstroming is een ietwat ander verhaal. Dit is niet wettelijk af te dwingen. Huurders die al 40 jaar meerdere kamers leeg hebben staan, doordat kinderen allang het huis uit zijn, moet een spectaculair alternatief geboden worden en eigenlijk met enige dwang in de vorm van en een overgangsregeling en een financieel presentje, om ze over de streep te trekken. Nu zeggen ouderen: NEE, ik ga hier niet weg, is MIJN huis.

De problemen zijn bekend en werden erkend deze avond.
De oplossing ligt op tafel, nu nog uitvoeren.
Wie is de verantwoordelijke, wie neemt het voortouw ?

De SP pleit voor een ieder voor zijn/haar budget betaalbare (sociale huur)woning.


Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier