h

Speeddaten met allochtone jongeren

1 juni 2007

Speeddaten met allochtone jongeren

Zo luidt één van de aanbevelingen uit het rapport van studenten van Hogeschool Utrecht gericht aan de gemeente Veenendaal. Een door de Veense Jongerenraad georganiseerde discussiebijeenkomst op woensdag 30 mei stond in het teken van arbeidsparticipatie van allochtone jongeren in Veenendaal. Er waren vooral politici aanwezig en enkele belangenorganisaties. De belangstelling voor het onderzoeksrapport onder de aanwezigen was groot.

De studenten die onderzoek hebben gedaan
De studenten die onderzoek hebben gedaan.

De avond begon wat later dan gepland met een presentatie van de onderzoeksresultaten en de aanbevelingen door studenten van de Hogeschool Utrecht. Elmas Kaplan, Sebnem Cim en Gerrit Willems, drie getalenteerde en gemotiveerde studenten, waren meteen enthousiast toen ze deze onderzoeksopdracht kregen. En dat is wel aan het zeer uitgebreide onderzoeksrapport af te zien. Dit onderzoek is het afgelopen half jaar uitgevoerd in opdracht van het Lectoraat ??Diversiteit en de Multiculturele Competentie?? van de Hogeschool Utrecht in samenwerking met SP, PvdA en de Veense Jongerenraad. Aanleiding voor het onderzoek was de lage arbeidsparticipatie van allochtone Veenendalers van 44,1%, dat zelfs onder het landelijke gemiddelde ligt. Dat terwijl het landelijke gemiddelde van 51,9% al laag is. Er zijn zowel allochtone als autochtone, werkende en niet werkende jongeren geïnterviewd om de betrouwbaarheid van het onderzoek te kunnen vergroten. Daarnaast zijn ook enquêtes onder jongeren afgenomen en zijn er vele interviews gehouden met werkvelddeskundigen, zoals gemeenteambtenaren, CWI, jongerenwerkers en migrantenzelforganisaties.

publiek
Het publiek

Hoewel het onderzoek niet generaliseerbaar is voor alle allochtone jongeren in Veenendaal, zijn de resultaten redelijk betrouwbaar te noemen. De uitkomsten van het onderzoek, komen op veel punten overeen met andere (landelijke) onderzoeken. Uit het onderzoek bleek, dat de voornaamste redenen voor werkloosheid te vinden was bij de jongeren zelf evenals de omgeving. Enerzijds waren dat het niet hebben van een passende opleiding, ontbreken van een netwerk en kennis van het sollicitatieproces. Tevens speelt de eigen houding ten aanzien van het zoeken en vinden van werk een rol. Anderzijds bleek ook de houding van werkgevers een rol te spelen en het ??allochtoon zijn?. Communicatieve vaardigheden bepalen ook mede het succes van het solliciteren. Bij niet werkende jongeren kan op een gegeven moment demotivatie (wanneer solliciteren geen baan oplevert) een rol gaan spelen. Opvallend was ook, dat sommige jongeren geen inzicht hadden in de gevolgen van werkloosheid. ??Sommigen zien het als een lange vakantie.? De jonge vrouwen en meisjes blijken het overigens beduidend beter te doen, dan de jongens.

Het Panel
Het Panel

Het onderzoek heeft vier concrete aanbevelingen aan de gemeente opgeleverd. Ten eerste werd de gemeente geadviseerd om speeddating tussen werkgevers en allochtone jongeren te organiseren, middels een soort van ontmoetingsdag. Voorts zou de gemeente als rolmodel naar werkgevers kunnen optreden, door specifieke stageplaatsen en arbeidsplaatsen aan te bieden aan allochtone jongeren. Ten derde werd genoemd het bieden van mogelijkheden en middelen voor een zogenaamd preventieproject om de overgang van VMBO en MBO te verbeteren en uitval te voorkomen. Tot slot werd als aanbeveling genoemd het opzetten van een maatjesproject, waarbij succesvolle allochtone jongeren als rolmodel kunnen fungeren voor anderen. De werkende allochtone jongeren die aan het onderzoek hebben meegedaan, hebben aangegeven bereidt te zijn om coach (maatje) te worden voor andere allochtone jongeren. Hiermee spreek je ook de kracht van jongeren zelf aan.

Bedanken Wethouder
Wethouder van Maanen wordt bedankt voor zijn bijdrage

Aansluitend was er ruimte voor een openhartige discussie over vier stellingen, die gerelateerd waren aan de onderzoeksresultaten. Vrijwel alle politieke partijen waren in het panel vertegenwoordigd door jongeren. Ook wethouder Van Maanen was aanwezig om een reactie te geven op de onderzoeksresultaten. Het onderzoeksrapport zal aangeboden worden aan de plaatselijke politiek en andere belanghebbenden. De reacties vanuit de aanwezigen en de projecten die de gemeente al heeft opgezet (en nog gaat opzetten) om de arbeidsparticipatie van allochtone Veenendalers te verbeteren, geeft hoop voor de toekomst!

U bent hier