h

Conclusies evaluatie cameratoezicht

11 februari 2011

Conclusies evaluatie cameratoezicht

1. CAMERATOEZICHT BEVORDERT ALGEMEEN GEVOEL VAN VEILIGHEID
Met uitzondering van de bewoners van de Achterkerkstraat en de Fluitersstraat vinden de Veenendalers in meerderheid dat het Dorp veiliger is geworden door de aanwezigheid van camera's.

2. CAMERA'S DOEN WEINIG VOOR DIRECT WOONPLEZIER
Gevraagd naar de invloed van camera's op hun directe woonplezier, geven mensen veelal aan geen verschil te merken. Uitzonderingen hierop zijn de Korenbeurs - met uitzicht op de Markt - waar mensen aangeven zich wel veiliger te voelen door de camera's, en de Achterkerkstraat waar juist meer overlast wordt ervaren.

3. CAMERA'S HEBBEN DRAAGVLAK
Het cameratoezicht geniet draagvlak onder de bewoners van Veenendaal. Zelfs wanneer er geen effect - of zelfs een negatief effect - wordt ervaren door de camera's, pleit men nog voor het handhaven van de oude situatie of zelfs voor uitbreiding. Slechts een miniem aantal mensen opteert vermindering of afschaffing van het cameratoezicht.

4. CAMERATOEZICHT WORDT OMZEILD
Hoewel men een groter gevoel van veiligheid in het centrum ervaart, ziet men ook dat het cameratoezicht omzeild wordt. Onttrokken aan het zicht van de camera vinden overlast en criminaliteit plaats op de Duivenweide, de Achterkerstraat, de Fluitersstraat en achter theater 'de Lampegiet'; onder het afdakje en in de parkeerkelder.

5. ALLEEN CAMERATOEZICHT IS ONVOLDOENDE
Hoewel er een enkeling is die niets opheeft met de politie, wordt fysiek toezicht over het algemeen hoog gewaardeerd. Het fysieke toezicht moet op peil blijven. Daar komt bij dat alleen camera's onvoldoende worden geacht. Camera's kunnen iets toevoegen, mits ze rechtstreeks worden uitgelezen en bruikbare beelden opleveren.

Bron:
BUURTEN IN DE BUURT - Camera's in 't dorp
SP Veenendaal 2011

U bent hier