h

Bijeenkomst decentralisatie sociaal domein

8 augustus 2013

Bijeenkomst decentralisatie sociaal domein

DOOR: TOKE VAN DE ROVAART

Door de Gemeenten Veenendaal en Rhenen zijn er bijeenkomsten georganiseerd om op tijd klaar te zijn voor het moment dat de regering in Den Haag de zorgtaken op het bordje legt van de gemeenten. De streefdatum is het jaar 2015.

Wat wordt er met Decentralisatie bedoeld?

De Regering in Den Haag besteed zowel de Jeugdzorg als de Verzorging/begeleiding individueel(AWBZ/WMO) uit aan de Gemeentes in het hele land. Het is de bedoeling als Gemeente dichter bij de client te staan, de zorg meer op maat te kunnen geven. Helaas met 40% minder geld!

Zelf ben ik op 4 juli naar de bijeenkomst van Verzorging/begeleiding(AWBZ/WMO) geweest die zeer druk bezet was. Om een paar voorbeelden te noemen van de personen die er waren: mensen uit de zorg, van verzorgende aan het bed tot maatschappelijk werk en alles wat daar tussen zit. Kortom alle mensen die ten dienste kunnen staan van een client.

Doelgroep:
Volwassenen en ouderen met een zorgvraag: In Veenendaal 1500, in Rhenen 395 en in Renswoude 75 clienten die deze zorg nodig hebben.
Na een korte inleiding van de Heer Bouwmeester werd het stokje doorgegeven aan de dagvoorzitter van deze ochtend: Marielle, die het programma van deze ochtend uitlegt.

Doel:
Het zolang mogelijk zelfstandig blijven van de client door een zinvolle betekenis aan zijn/haar leven te kunnen geven en zolang mogelijk in de eigen omgeving te laten blijven. Hulp op maat te kunnen geven

Doen
De mensen gaan vandaag inspiratie opdoen door ideeen in te brengen, te luisteren naar ideeen van anderen. Dit wordt gedaan dmv verschillende tafels waar de onderwerpen ter sprake komen, de ideeen worden opgeschreven op grote vellen papier die nader uitgewerkt zullen worden.(workshops)
Om een paar onderwerpen te noemen:
- Stimuleren en inzetten eigen kracht,
- Plan van aanpak,
- Overbelasting mantelzorgers en vrijwilligers
- Goede communicatie tussen formele en informele zorg

Dit kan met behulp van:Innovatieve producten, nabuurschap, electronische oplossingen
Gesuggereerd wordt om het huidige takenpakket van professionele hulp naar vrijwilligers overdragen. Huishoudelijke, persoonlijke-medische zorg door een vrijwilliger. Daar moet wel een kwaliteitsborg tegenover staan.
Verder:
- Samenwerking met wijkteams(communicatie)
- Langer thuis wonen(levensloop bestendig bouwen/aanpassen)
- Mantelzorgers ontlasten
- Inrichting van de woning(valpartijen)
- Kangoeroewoningen
- Informatie over bewust wonen
- PGB maatwerk (kan kleinkind voor oma zorgen?)
- Papierwerk-controle gemeente

Wensen en zorgen
Bewustwording van de client en zijn/haar omgeving. Hulp is niet meer vanzelfsprekend. Bijscholing van mantelzorgers en vrijwilligers, maar ook van de Gemeentewerkers.
Voorkom versnippering van de zorg

Deze ochtend vloog om, verschillende ideeen werden nog nabesproken, voor informatie wordt doorverwezen naar: De gemeentepagina van Veenendaal.

U bent hier