h

Waarom dan toch?

30 november 2019

Waarom dan toch?

Foto: SP Veenendaal

Verslag van voorstelling "gas"

Door Toke van de Rovaart en Baukje Hiemstra

"Waarom dan toch?"
Zo eindigt het theaterstuk GAS van Jan Vos.
Het stuk vertelt het verhaal van hotel Boelens in Hoogezand Sappemeer gedurende de afgelopen 60 jaar. 

Het begint vol optimisme. Er is gas gevonden in de buurt. Mensen rekenen zich rijk. Maar uiteindelijk komen ze er heel bekaaid vanaf. De NAM is niet geïnteresseerd in de welvaart van de Groningers. Zij denkt meer aan het spekken van haar eigen beurs.
In de familie Boelens ontstaat door de gaswinning een tweespalt. Sommige familieleden kiezen voor de NAM en hopen zo aan de armoede te ontsnappen. Andere familieleden vinden de NAM een nietsontziende en op geld beluste onderneming en proberen de strijd hiertegen aan te gaan.
Uiteindelijk blijkt dit laatste kansloos. Groningen is een wingewest. En als na zestig jaar gaswinning de provincie schudt en beeft, blijven de bewoners van hotel Boelens in wanhoop achter. Het slot is dat hotel Boelens letterlijk kapot gaat door het gas. Waarom dan toch?

Het verhaal wordt met humor en scepsis gespeeld.

Foto: SP Veenendaal

Vier van onze leden zijn hebben het stuk gezien op de ledendag in Amersfoort. Dit stuk werd ons cadeau gedaan door de SP. Het was een goed verzorgde middag met een hapje en een drankje en natuurlijk dat prachtige toneelstuk.
Sandra Beckerman sprak ons toe en vroeg ons om op te staan voor de Groningers, die in de zaal aanwezig waren. Onder luid applaus stond iedereen op. 

Dat doen wij als SP-ers namelijk: Samen opstaan tegen onrecht!


Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier