h

Symposium: Koopkracht

6 september 2022

Symposium: Koopkracht

3 september 2022

Deze zaterdag naar Amsterdam, voor een Symposium (leerzame bijeenkomst) over de Koopkracht.

Wat is koopkracht?

Ons inkomen minus de vaste lasten (hypotheek/huur, energie gas, licht en water,) dan is de rest voor: verzekeringen, benzine, levensonderhoud de boodschappen, kleding, schoeisel, huisdieren, telefoon. Iedereen is vast wel eens op de site van het NIBUD geweest, wat er allemaal bij een huishouden komt kijken!

De SP is een landelijke actie gestart met de 5 koopkrachtknallers (www.sp.nl/kostenomlaag). Bijeenkomsten worden georganiseerd door het hele land, fanatieke bellers van het landelijke bel team zitten aan de telefoon, plaatselijk worden door het hele land acties op touw gezet om boodschappenlijstjes voor meneer Rutte te maken! Huis aan huis worden acties gehouden waar de mensen zoal tegenaan lopen met de steeds maar duurder wordende boodschappen.

Daarbij komt dan nog de oorlog/inval door Rusland in de Oekraïne, wat Poetin heeft doen besluiten de gaskraan dicht te draaien, omdat Europa niet mee wil doen met zijn "spelletje"!
Was de woningnood al hoog, door de steeds maar hoger wordende huurprijzen, de belachelijke hoge koopprijzen voor de woningen, is het moeilijk om aan een betaalbare woning te komen!
Personeel is haast niet meer te krijgen, vitale beroepen zoals de Zorg, Onderwijs, Openbaar Vervoer, Veiligheid (politie, Brandweer etc.) Het zijn beroepen die weinig geld opleveren, onregelmatige diensten, soms onmogelijke uren, er is in veel gevallen ook nog een gezin om te onderhouden!

Hierover kwamen vandaag belangrijke sprekers aan het woord, o.a. Arjan Vliegenthart, directeur van het NIBUD), www.nibud.nl met 2 verschillende huishoudboekjes van mensen die nu geld te kort komen: Gezin in een huurappartement, en een gezin met een koophuis, het eerste gezin kon in 2021 al niet meer sparen, het gezin in het koophuis hield nog 25 euro over voor noodgevallen! Dit was ná de Coronacrisis! Nu zijn we al aanbeland in 2022 met de torenhoge inflatie, de boodschappen zijn duurder geworden, de benzine voor de auto, hoe komen we de winter straks door met de hogere energieprijzen, het nieuwe contract? Schrijnende gevallen komen voorbij bij het symposium, in de beltool en op straat van de mensen, energiecontracten die omhooggaan van 85 Euro naar 625 euro per maand, als je spaart voor de rekening aan het eind van het jaar moet je ineens gemeentelijke lasten waar je ontheffing voor had betalen, met terugwerkende kracht! Ook andere toeslagen zoals de huur en zorgtoeslag worden teruggevorderd!
En terwijl bij de mensen het water aan de lippen staat, vieren de aandeelhouders feest. Want de winsten van de grote bedrijven zoals AHOLD/Delhaize (AH) 2.25 miljard winst, Lidl 11.2 miljard, Unilever 6.05 miljard, gaat in grote getale naar hen toe, waar ze niets voor hoeven te doen. Er gaat weinig naar de mensen op de werkvloer (het minimumloon stijgt mondjesmaat) Wie hier meer over wil lezen raad ik het boek aan van Sander Heyne: Fantoomgroei.

Ook was er een spreker van SOMO, (Stichting onderzoek multinationale Ondernemingen) wat onafhankelijk onderzoek doet naar grote ondernemingen. Maar ook hier was weer de conclusie: de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter!

Als laatste kwamen Miriam (van de Groene Amsterdammer, een opinieweekblad) en Joost, vakbondsman van de KLM, waarom er van die lange rijen stonden op Schiphol op 1 mei jl. (personeel had een betere baan gevonden voor meer loon en betere werkomstandigheden).
Hij kwam ook met de oplossing!
Miriam had het over "helicoptergeld", maar ze had het ook over om niet in % te rekenen maar in bedragen. 10% van weinig blijft weinig, 10 % van veel is heel veel meer! Ook de man van het SOMO kwam nog met een herhaling van zijn redevoering; het kwam toch weer allemaal op hetzelfde neer. de kloof tussen arm en rijk is weer groter geworden. De armen armer, de rijken weer rijker!

Na nog een hapje en een drankje werd deze boeiende middag afgesloten. Op de terugweg werd ik ook geconfronteerd met de problemen die er spelen: we werden keurig van informatie voorzien door een spoorwegbeambte, die ons vertelde om met de Metro naar het Centraal Station van Amsterdam te gaan, (voor de trein van Amsterdam Zuid naar Utrecht was geen personeel/trein) en daar onze weg te vervolgen met de trein naar huis!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier