h

Verwerving Lantor 'giet net oan'

12 februari 2009

Verwerving Lantor 'giet net oan'

De gemeente Veenendaal brengt geen bod meer uit om de 'Lantor'-grond te bemachtigen. Zeven van de acht gemeentraadsfracties, aangevoerd door de VVD, dienden daartoe een amendement (wijzigingsvoorstel) in op het veelbesproken raadsvoorstel over deze zaak. Alleen de PvdA deed niet mee.

PvdA-woordvoerdster Alyssa Bos kon, zelfs niet met hulp van Adri Jansen - fractievoorzitter en financieel specialist in de PvdA - duidelijk maken wat ze wel wilde. In tegenstelling tot de andere fracties wilde ze nog wel geld uittrekken voor het Lantorterrein, maar dat geld moest niet in de grondexploitatie vast komen te zitten.

De zeven overige fracties gaven aan dat het, ook gelet op de economische crisis, onverstandig was om de gemeentelijke spaarpot leeg te gooien voor de verwerving van Lantor. Temeer omdat er daarbij nog meer kosten, die niet (goed) in kaart zijn gebracht, om de hoek lagen te loeren.

SGP en GroenLinks stonden ook stil bij de gebrekkige informatievoorziening op dit dossier. Ze namen hierbij de Motie van Treurnis, die naar aanleiding van de zwembadaffaire was ingediend, in herinnering.

Ook van de SP had het college de nodige kritiek te duchten. In de commissievergaderingen die in de aanloop van de raadsvergadering plaatsvonden, gaf SP-woordvoerder Jaap Pottjewijd al aan teleurgesteld te zijn in het feit dat er - tegen de belofte in - geen dekking voor de verwerving van Lantor was gevonden.
In de raad was het fractievoorzitter Jan Breur die het stokje van hem over nam. Hij ging vooral in op een opmerking van Wethouder Sanders over socialisme.

Sanders had, in relatie tot het Lantor-dossier gesteld, dat het van socialistische wijsheid getuigde om - juist als het economisch slecht gaat - te investeren. SP-fractievoorzitter Breur fileerde deze stelling door erop te wijzen dat de investering wel in het belang van 'ons allen' moest zijn en perspectief moest bieden, wil het een socialistische investering zijn.
Bij de verwerving van Lantor is dat niet het geval.
In reactie op het betoog van Breur gaf Sanders aan dat zijn opmerking 'een grapje' was.

Rode draad in het betoog van Breur was de elfstedentocht die als dankbaar metafoor diende. Niet al je broodjes al in Drylts of Sleat opeten als er dan nog een stuk of acht steden te gaan zijn, ijs in je baard, en zelfs het 'bochtje bij Bartlehiem' waar - volgens de legende - Gert Worst z'n been verloor, passeerden de revue.
De conclusie van het verhaal was dat er voorlopig maar moest worden afgezien van de verwerving van het Lantorterrein. Het gaat niet door, oftewel: it giet net oan.

U bent hier