h

Meer dan 1000 reacties op SP-enquête over zondagopenstelling supermarkten

10 augustus 2015

Meer dan 1000 reacties op SP-enquête over zondagopenstelling supermarkten

Foto: Baukje Hiemstra

De enquête van SP-afdeling Veenendaal, over de zondagopenstelling van supermarkten, heeft inmiddels een respons van ruim boven de duizend ingevulde formulieren. Hierdoor is het tot dusver de drukst bezochte enquête van SP Veenendaal tot nu toe.

SP-afdeling Veenendaal startte de enquête om te zien in hoeverre er draagvlak is voor openstelling van de Veense supermarkten op zondag. De PvdA zal hierover in september een voorstel indienen in de gemeenteraad. Voor de SP is draagvlak een cruciale voorwaarde voor instemming; in het verkiezingsprogramma staat dat zonder draagvlak de winkels gesloten blijven.

Hoewel iedereen zijn of haar mening kan en mag geven, telt die van het winkelpersoneel het zwaarst voor de partij. “Politiek is het afwegen van belangen,” ligt fractievoorzitter Jan Breur voor. “Het belang van de consument gaat over een extra middagje boodschappen
doen. Maar voor mensen die in een winkel werken, gaat het om het inleveren van een vrije dag versus de mogelijkheid meer geld te verdienen. Dat is wel even andere koek; hier moeten we dus echt serieus mee omgaan.”

De groep werkzoekenden blijft in hun respons wat achter, ten opzichte van de verwachting. Tot nu toe zijn er slechts zes enquêtes in deze categorie ingevuld. Breur: “Misschien zoeken er momenteel niet zoveel mensen specifiek een baan in de supermarktbranche, of wordt het zondagsvraagstuk pas interessant als je de baan al hebt. Ik weet het niet, maar ik hoop dat dit aantal nog wel aantrekt.”

Datzelfde geldt voor de supermarktleiding. Namens elke Veense supermarkt kan er een enquête worden ingevuld; tot dusver staat de teller op vier.
Elke supermarkt is aangeschreven, en gewezen op de enquête.

De enquête is te vinden op veenendaal.sp.nl, en loopt nog tot 31 augustus. Hoewel de deelname nu al de verwachting overtreft, hoopt de SP dat zoveel mogelijk mensen de enquête nog invullen. Breur: “We willen ons standpunt zo goed mogelijk bepalen, en alle input is
welkom. Echter, wie niet van zich laat horen kan ook niet worden meegeteld.”


LEES OOK HET BLOG VAN BAUKJE HIEMSTRA


Reacties

Het is niet nodig, we kunnen 6dagen winkelen + nog een avond.
God gaf ons 1rustdag. Goed voor lichaam en geest.

Goed idee. Geen koopzondagen in Veenendaal.

De rustdag hebben we niet voor niets gekregen van God onze Schepper. Word wakker! Niet nog meer overbelaste mensen en al meer dan genoeg mensen met korte lontjes

zondag rustdag ,geen winkels open op zondag .

God heeft de rustdag niet voor niets gegeven. Voor al je sociale contacten heb je dan geen tijd meer. Je kunt het geld toch maar 1 keer uitgeven daar heb je de zondag niet voor nodig.

Zondag rust vind ik een zegen. ,Dat moet zo blijven.

Economisch is het niet goed voor de ondernemers. De omzet zal niet toenemen alleen verplaatst worden. Daarentegen moeten er wel meer personeelskosten gemaakt en ook meer energiekosten. De meeste Supermarkten zijn al open van 8 tot 8 dus het is onzin dat we geen tijd hebben om onze boodschappen te doen. Een ervaring leert dat de mensen die nu op zaterdag om 19.50 nog snel binnenkomen in de supermarkt dat dan op zondag net voor sluitingstijd ook doen. In het dagelijks leven moeten we veel zaken plannen en waarom zouden we niet wekelijks een tijdstip kunnen plannen om onze boodschappen te doen. Maar men vindt dat we altijd boodschappen moeten kunnen doen wanneer het uitkomt. Kolder.

Reactie toevoegen

U bent hier