h

Cultureel café (II): Zomers blond, Pubquiz...

15 april 2016

Cultureel café (II): Zomers blond, Pubquiz...

Foto: Jan Breur

Het leerzame met het feestelijke combineren... dat kunnen ze wel bij Cultureel Café. Na een tweetal insprirerende presentaties die uitmondden in een eerbetoon aan Gilbert van Schoonbeke, werd Gilbert nog eens op een geheel andere manier geëerd...


Dit artikel is een vervolg op "Cultureel café (I): 2019, Gilbert van Schoonbekejaar?"

 

Zomers Blond: Gilbertbier

Foto: Jan Breur

Nadat Wim Aalbers uiteen had gezet wat de rol van Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) is geweest bij de totstandkoming van Veenendaal, en bepleitte voor een 'Gilbertjaar' in 2019, was het aan JP van 'de Plantage' om zijn eerbetoon aan Van Schoonbeke te brengen...

Foto: Jan Breur

... JP heeft een speciaalbier laten ontwikkelen; een streekbier met de naam 'Zomers Blond'. 'Zomers Blond' is een vrij exclusief bier ~ een limited edition in genummerde flessen. Op het etiket prijkt het portret van Van Schoonbeke, en zijn voornaam: Gilbert.

Zomers Blond werd hier, op het Cultureel Café, gelanceerd. Na de inleiding van JP werden de nodige flessen geopend, glazen gevuld, en uitgedeeld aan het massaal toegestroomde publiek.

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur


Pubquiz...
'De Tafel van Jan Breur', douze points

Foto: Jan Breur

Na de lancering van 'Zomers Blond' volgde een bescheiden discussie van al het besprokene met het publiek. Het idee van het Gilbertjaar kon op veel bijval en enthousiasme rekenen. Ook de wens om meer lijn en identiteit toe te voegen aan het centrum bleek breed - wat ook al bleek uit de enquête en de dialoogavond over 'Pimp het Winkelcentrum'.
Daarna was er een korte pauze, en toen was het tijd voor de traditionele Pubquiz.

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur

TEAM SP  werd vertegenwoordigd door kersvers raadscommissielid Sietse van der Bij en fractieadviseur Ary Jan Breur. Zij wisten, ondanks de moeilijke vragen, toch nog elf punten te sprokkelen.

Foto: Jan Breur (selfie)

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur

Fractievoorzitter Jan Breur speelde, net als vorig jaar, mee in een 'burgerteam'. Aanvankelijk heette het team 'Henk en Ingrid', maar het kreeg al gauw de bijnaam 'De Tafel van Jan Breur'.

'De Tafel van Jan Breur' deed het met twaalf punten nèt iets beter dan 'Team SP'... maar viel dit keer niet in de prijzen.

Foto: Jan Breur

Foto: Jan Breur

De vragen, die allemaal betrekking hadden op architectuur, bleken behoorlijk pittig. En daarbij, merkten een aantal jongere deelnemers op, ook generatiegebonden. De jonge garde kent het pand aan Markt 10 bijvoorbeeld als 'Het Kleine Veenloo', terwijl 'Remmershuis' het gezochte antwoord was...

Foto: Jan Breur


De pubquiz komt ieder jaar terug. En aan Gilbertjaar wordt enthousiast gewerkt. Wellicht dat de editie van 2019 een Gilbertpubquiz wordt?

De SP complimenteert Cultureel Café, Stadslab, Architectuurcentrum Veenendaal en 'de Plantage' met deze zinnige en vooral leuke avond.

Foto: Jan Breur

Word vervolgd (?)

Reacties

Geslaagde avond al met al met een aantal mooie ideeën voor een feestelijke viering van het Gilbert jaar in 2019

Reactie toevoegen

U bent hier