h

2019 wordt een fantastisch jaar...

4 januari 2017

2019 wordt een fantastisch jaar...

Foto: Jan Breur

Het jaar 2017 is nauwelijks van start, en we hebben ook nog 2018 te gaan. Allebei verkiezingsjaren, nota bene. Toch kunnen we nu al uitkijken naar 2019; het jaar van Gilbert van Schoonbeke.

Burgemeester Wouter Kolff maakte in zijn nieuwjaarstoespraak bekend dat een delegatie uit Veenendaal in gesprek is geweest met het stadsbestuur van Antwerpen. Beide gemeenten zijn het er over eens dat 2019 het 'Gilbert-jaar' wordt; tevens een vriendschapsjaar voor Antwerpen en Veenendaal.

Gilbert van Schoonbeke mag worden gezien als de stichter van Veenendaal. Op zijn aanwijzing werd er in deze contreien begonnen met turfwinning, waardoor Veenendaal - toen nog: 'Veen en Dalland' - ontstond.
Voor Antwerpen was Van Schoonbeke een stadsvernieuwer. Vele aantrekkelijke plekken aldaar zijn door hem gerealiseerd.
Van Schoonbeke leefde van 1519 tot 1556.

Het Gilbert-jaar, 2019, vindt dus 500 jaar na het geboortejaar van Van Schoonbeke plaats. Het idee voor een Gilbert-jaar is tijdens het Cultureel Café van afgelopen april in 'de Plantage' gelanceerd door StadsLab.
Tevens kent Veenendaal Gilbert-bier; eenwelk is ontwikkeld door J.P. Schenk.

De SP is blij met de aankondiging van het Gilbert-jaar.
Fractievoorzitter Jan Breur: "Te lang heeft Veenendaal haar geschiedenis verwaarloosd. Daar begint nu een kentering in te komen; het Gilbert-jaar is daar een kolossale stap in. 2019 wordt een fantastisch jaar..."

Foto: Dylan Lochtenberg

Breur met een Gilbert-biertje...

Reactie toevoegen

U bent hier