h

Knelpunten en witte vlekken

24 maart 2017

Knelpunten en witte vlekken

Foto: Jan Breur

Er is wat gaande in het Veense welzijnslandschap. Gisteravond (donderdag, 23 maart) is er volop over gesproken in de raadscommissie. Een voorstel om de gesignaleerde knelpunten uit het welzijnswerk op te lossen kon op brede steun rekenen. Maar... de manier waarop het College de 'witte vlekken' bij de informele zorg wil inkleuren lijkt een averechts effect te hebben. Logischerwijs stuitte dat op 'enige' weerstand...

Knelpunten welzijn

De raadscommissie debatteerde over het raadsvoorstel 'wegwerken knelpunten welzijn'. Hierin wordt €740.500,- per jaar beschikbaar gesteld om de knelpunten in het welzijn, in de jaren 2017 en 2018 weg te werken. Deze knelpunten liggen voornamelijk in de ondersteuning van (zorg)vrijwilligers, wijkgericht werken en outreachend jongerenwerk.
Het extra geld zal afkomstig zijn uit de 'Bestemmingsreserve Sociaal Domein', oftewel de 'zorgspaarpot'.

Een delegatie van Veens Welzijn maakte gebruik van het burgerspreekrecht om de fracties aan te moedigen voor het voorstel te stemmen.

Op steun van de SP kan het voorstel in ieder geval rekenen. Fractievoorzitter Jan Breur: "Als er knelpunten zijn, moeten die worden worden verholpen. Dat ligt voor de hand."
Wel wil de SP dat het niet moet ophouden bij het incidenteel verhelpen van knelpunten. Een fundamentele discussie over de toekomst van het welzijnswerk in Veenendaal is op zijn plaats. Deze zal ook plaatsvinden.
De SP wil af van het aanbestedingscircus, dat het welzijnswerk in Veenendaal finaal heeft ontregeld.

PvdA-raadslid Puck van Aart bracht een voorstel van PvdA en SP bij de Kadernota in herinnering om de bezuinigingen op het welzijnswerk op te schorten. Het voorstel om de knelpunten aan te pakken lijkt daar verdacht veel op...

Toekomstagenda Informele Zorg

en de nieuwe problemen die daarbij ontstaan

Ook de Toekomstagenda Informele Zorg handelde over het wegwerken van knelpunten (ofwel: witte vlekken). Maar de aanpak van het College lijkt hier juist nieuwe problemen te veroorzaken.

Diverse vrijwilligersorganisaties hebben bericht ontvangen dat hun subsidie per 1 januari is beëindigd. Vreemd genoeg in het kader van het inkleuren van 'witte vlekken'. Zij kunnen pas weer aanspraak doen subsidie, als zij aan bepaalde criteria voldoen. Alleen is het volstrekt onduidelijk wat die criteria dan wel zijn - want die moeten nog geformuleerd worden.

Rob Glimmerveen, van het Rode Kruis, maakte gebruik van het burgerspreekrecht om hierover de noodklok te luiden. Bij diverse raadsfracties vond hij een luisterend oor.
Deze fracties, waaronder de SP, drukten het College op het hart dat het niet de bedoeling kan zijn dat organisaties - zoals het Rode Kruis - niet meer gesubsidieerd kunnen worden, omdat het College 'witte vlekken' in de informele zorg 'wegwerkt'.
Wethouder Verloop antwoordde dat dit inderdaad niet de bedoeling was, en dat hij er nog eens goed naar zou kijken...

Reactie toevoegen

U bent hier