h

Zomerspecial 2017: Zeven Zonden

20 juli 2017

Zomerspecial 2017: Zeven Zonden

Het zomerreces is weer van start. En dit betekent dat er weer een essayreeks verschijnt in het weblog van SP Veenendaal, waarin een stukje filosofische verdieping wordt geboden. De ZOMERSPECIAL. Het thema van dit jaar is 'Zeven Zonden', naar de Zeven Hoofdzonden die ondermeer bekend zijn uit de Divina Commedia van Dante.

De Zeven Hoofdzonden werden in de zesde eeuw gecategoriseerd door Paus Gregorius I. De Duitse theoloog Peter Binsfeld kende elke Zonde een Demon toe. De Zeven Zonden zijn:

  1. Hoogmoed
  2. Hebzucht
  3. Lust
  4. Afgunst
  5. Gulzigheid
  6. Wraak
  7. Luiheid

De Zonden zijn een veelgebruikt thema in de kunst en de literatuur. Zo baseerden Kurt Weill en Bertold Brecht hun muziektheaterstuk 'Die sieben Todsünden der Kleinbürger' hierop, schreven zowel Dante als Couperus over de Zonden, en speelden de Zonden een belangrijke rol in 'Les Sept Péchés capitaux', 'Se7en' en 'Full Metal Alchemist'.

In de ZOMERSPECIAL zal er worden gekeken in hoeverre de Zeven Zonden zich verhouden tot de kernwaarden van de SP: Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit. Net als eerdere edities zal ook deze Zomerspecial worden geschreven door fractievoorzitter Jan Breur.

Eerdere thema's van de ZOMERSPECIAL waren:

Reactie toevoegen

U bent hier