h

Passende huisvesting nodig...

16 november 2017

Passende huisvesting nodig...

Foto: Cor van Londen

...maar College wil niet 'zondermeer bijbouwen'

Voor de uitstroom van mensen in de opvang is passende huisvesting nodig - en dus wordt de vraag naar sociale woningbouw (nog) groter. Dit houdt volgens het College van Burgemeester en Wethouders echter niet in dat er "zondermeer sociale woningbouw wordt bijgebouwd". Wethouder Overduin zei dit in de raadscommissie van 14 november, in antwoord op een vraag van SP'er Sietse van der Bij.

Aan de orde was het 'Regionaal Beleidskader Opvang en Bescherming', waarin de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest, Veenendaal en Woudenberg gezamenlijk openbare geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en beschermd wonen organiseren.
Vanwege de 'extramuralisering van beschermd wonen' (mensen verblijven minder in een instelling, en meer in een 'gewoon' huis) is er in Veenendaal en andere gemeenten in de regio behoefte aan voldoende en passende woningen; zo staat er in de kanttekeningen van het raadsvoorstel te lezen. Dit betreft vooral betaabare huurwoningen.

Voor de SP was dit reden om te vragen of er nu meer sociale woningen zouden worden gebouwd. De partij pleit al jaren voor voldoende woningen in het betaalbare en het goedkope segment; de gemeente wil juist de andere kant op. Volgens de huidige Woonvisie mag het huidige woningbestand van Veenendaal niet meer dan 30% sociale woningbouw bevatten.
Wat de SP betreft wordt sociale woningbouw niet gemaximeerd, maar moet het aandeel sociale woningbouw juist fors worden uitgebreid. En nu het regionale beleid 'Opvang en Bescherming' hierom vraagt, is er extra aanleiding om te investeren in betaalbare woningen voor iedereen.

Het College van Burgemeester en Wethouders ziet dat anders. Wethouder Overduin erkende dat het beleidskader ervoor zorgde dat er meer vraag naar betaalbare woningen zou zijn. Maar ze zegde niet toe om ervoor te zorgen dat er ook daadwerkelijk bij zou worden gebouwd. Ze gaat samen met de woningcorporaties "kijken naar het woningbestand".

De SP zal zich blijven inzetten voor voldoende goede en betaalbare woningen voor iedereen.

Reactie toevoegen

U bent hier