h

Grondwet op het gemeentehuis

28 februari 2018

Grondwet op het gemeentehuis

Foto: www.goedkoopstevlaggen.nl

Artikel 1 te controversieel?

Bijna een jaar na de vorige keer, en na vele malen uitstel, debatteerde de gemeenteraad afgelopen donderdag (22 februari) wederom over Artikel 1 van de grondwet. Omdat de Nederlandse Driekleur (nog een keertje extra) de raadszaal is binnengebracht, waren (onder andere) D66 en SP van mening, dat het Eerste Artikel eveneens een plekje op het gemeentehuis verdiend. Zij dienden daarvoor dus weer een motie in.

Wat de SP betreft, is het gelijkheidsbeginsel - wat in Artikel 1 verwoordt wordt - het fundament van de democratische rechtsstaat. Het is het gelijkheidsbeginsel dat alle andere rechten en plichten hun schoonheid en waarde verleent. Omdat ze voor ons ALLEMAAL gelden.

Echter; niet alle partijen hechten evenveel (specifieke) waarde aan het Eerste Artikel. Zij vinden het gelijkheidsbeginsel niet meer waard dan - bijvoorbeeld - de vrijheid van onderwijs.
Om Artikel 1 dan een bijzonder plekje te verlenen in het gemeentehuis gaat deze partijen - waaronder de SGP - dan ook te ver.
Een meerderheid was dan ook niet te behalen.

Om dan toch IETS binnen te krijgen, werd de motie aangepast. In plaats van Artikel 1, betrof het voorstel nu de GEHELE grondwet. Hier was wel een meerderheid voor. En wat voor één: het voorstel werd BIJNA UNANIEM aangenomen.

Reactie toevoegen

U bent hier