h

Gemeenten willen investeringen in politie

5 december 2019

Gemeenten willen investeringen in politie

Motie gesteund door 97%

De motie die burgemeester Kats samen met twee andere burgemeesters heeft geschreven, is door een overweldigende meerderheid aangenomen op het congres van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Maarliefst 97% van de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeenten stemde VOOR.

In de motie vragen de burgemeesters aan de Minister van Justitie en Veiligheid om snelle en structurele investeringen in de politie. Daarbij vragen ze om - zolang die investeringen hun uitwerking nog niet gevonden hebben - de politie te ontlasten. Dit, door bijvoorbeeld bepaalde beveiligingstaken over te hevelen naar Defensie.

Minister Grapperhaus wil daar echter niet aan. "We kunnen daar ook nog een hoop maatregelen in verzinnen met elkaar," schamperde hij. Hij wil eerst zien of de tekorten in de politie binnen de huidige capaciteit kunnen worden opgelost, en bijvoorbeeld ongeschoolde politiemensen taken op zich laten nemen, alvorens er naar noodmaatregelen moet worden gekeken.
Maar volgens Burgemeester Kats is de nood al lang hoog genoeg.
"En dat is precies waar de achtereenvolgende ministers mee bezig zijn geweest: het ene gat met het andere vullen (de gaten worden steeds dieper) maar geen structurele oplossing bieden," reageert hij op de uitlatingen van Grapperhaus. "Laat bewakingstaken maar over aan het leger, scheelt ons al een beetje blauw..."

Gemeenteraad steunt Kats

In zijn strijd voor meer politie mag Kats zich gesteund weten door de gemeenteraad. De SP diende, samen met enkele andere partijen, een motie in tijdens de raadsvergadering van 28 november. In die motie spraken de partijen uit achter Kats te staan, en de urgentie te voelen van investeringen in de politie.

Jarenlange bezuinigingen op de politie zijn ook voelbaar in Veenendaal. Het politiebureau zal 2 dagen in de week gesloten zijn, een 44,5 uur per week minder open. Structurele oplossingen zijn nodig - net als snelle oplossingen voor de korte termijn; vindt ook de SP.

Bij de stemming bleek dat een ruime meerderheid in de gemeenteraad steun uitsprak voor de burgemeester en zijn pleidooi voor investeringen in de politie.
Alleen ProVeenendaal stemde tegen.

motie

Operatie

Kats was zelf niet aanwezig bij de raadsvergadering en het VNG-congres. Hij was aan het herstellen van een operatie, om een hartritmestoornis te verhelpen.

Zijn rol als voorzitter van de raad werd daarom vervuld door Tineke Bette, het langst zittende gemeenteraadslid. Wethouder Stroobosscher trad, zowel in de gemeenteraad als op het congres op als loco-burgemeester.

Inmiddels is Kats weer voldoende hersteld en terug in het zadel.

Vuurwerk

Hij heeft zijn volgende missie ook al gevonden. Hij wil een totaalverbod op vuurwerk.

"Als je objectief naar dat hele Oud en Nieuw kijkt, dan is het het onveligste feest in Nederland wat we met elkaar vieren. Het vuurwerk is zo professioneel geworden, ook het consumentenvuurwerk, terwijl we eigenlijk allemaal amateurs zijn. De enige oplossing is dat we een afsteek- en verkoopverbod krijgen," aldus Kats.

Bent u het eens met Kats?
Of blijft u liever knallen?
U kunt het ons laten weten via onze poll.

poll: vuurwerk

Reactie toevoegen

U bent hier