h

College komt niet in actie voor #500kinderen

17 april 2020

College komt niet in actie voor #500kinderen

Foto: Gemeente Veenendaal / Twitter

Verbijsterende niksigheid

Steeds meer gemeenten geven gehoor aan de oproep van drie hulporganisaties - Vluchtelingenwerk, Stichting Vluchteling en Defence for Children - om 500 weeskinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen naar Nederland te halen. Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en haar diaconale poot, Kerk in Actie, sluiten zich aan bij deze oproep.
Het Veenendaalse college van Burgemeester en Wethouders is echter niet van plan om actief een rol te spelen in deze nijpende kwestie...

Dit blijkt uit het antwoord op de schriftelijke vragen die de SP, samen met DENK, GroenLinks en PvdA hierover heeft gesteld. De linkse partijen vroegen het college of zij bereid waren een deel van de 500 kinderen onder te brengen in Veenendaal, en of zij bij het kabinet willen aandringen haar rol te pakken in de vluchtelingencrisis.

Beantwoording

In zijn beantwoording wijst het college vooral naar anderen, en geeft geen blijk van bereidheid om in actie te komen. Zo wijst het college bij de vraag of ze bereid zijn om een aantal kinderen in Veenendaal onder te brengen naar het COA en NIDOS.
Op de vraag of het college bij het kabinet wil aandringen haar rol te pakken, antwoord het college: "wij nemen aan dat de urgentie van deze situatie genoegzaam bekend bij het kabinet."

SP-fractievoorzitter Jan Breur vindt de antwoorden erg teleurstellend.
"Het college doet net of het niet aan de gemeente is om een rol te spelen in deze crisis, " zegt hij, "maar dat is een politieke keuze. Dik 35 andere gemeenten doen dit namelijk wel."

Petitie

Met de beantwoording van de vragen is er nog geen einde gekomen aan dit dossier. Het onderwerp zal zeker terugkomen in de gemeenteraad.
Ondertussen loopt er ook een petite op DeGoedeZaak.org. Mensen die de oproep van de hulporganisaties kracht willen bijzetten, kunnen deze ondertekenen.

teken de petitie

Zie ook:
Nieuwsbericht:

Reactie toevoegen

U bent hier