h

Dag van de Vitale Arbeid

2 mei 2020

Dag van de Vitale Arbeid

Foto: Peter van de Rovaart

'gewoon' actie sp op 1 mei...

Het is behelpen in corona-tijd, nu bijeenkomsten niet meer mogelijk zijn. Maar in aangepaste vorm hield de SP 'gewoon' haar jaarlijkse actie op de Dag van de Arbeid. Dit jaar staan de vitale beroepen centraal, en riep de SP 1 mei uit tot 'Dag van de Vitale Arbeid'.

Een grote manifestatie zat er dit jaar niet in, maar een 'minifestatie' in het Veenendaalse winkelgebied was wel mogelijk. Afdelingsvoorzitter Baukje Hiemstra en Organisatiesecretaris Toke van de Rovaart posteerden hier met borden: "Onze zorg verdient meer dan alleen applaus!" en "voor banen met zekerheid".

"Nu zijn we er echt van doordrongen hoe hard we de zorg nodig hebben," zegt Van de Rovaart. Hiemstra vult aan: "De schoonmakers, de verplegers, de onderwijzers, de beveiligers... al deze mensen hebben tot nu toe geen loon naar werken gekregen.

Online acties

Foto: Baukje Hiemstra

De SP is een online actie gestart om ervoor te pleiten dat de mensen in de zorg hun werk veilig kunnen doen tegen een fatsoenlijk loon. Met de hashtag #BeloonDeHelden roept de partij op om de mensen in de zorg meer te geven dan alleen applaus.

Daarnaast steunt de SP de actie van het FNV, om het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uurBij de invoering in 1968 kon je van een minimumloon nog een gezin onderhouden. Geleidelijk is het laagste loon echter steeds minder waard geworden ten opzichte van het gemiddelde loon. Bedroeg het wettelijk minimumloon in 1976 nog ongeveer 68% van het gemiddelde loon, nu is dat nog slechts 43%.

"Een hogere btw, hogere zorg- en huurkosten helpen daar natuurlijk niet bij," aldus partijleider Lilian Marijnissen. ""Wij vragen de regering om nu snel een voorstel te maken om het minimumloon te verhogen. Dat past ook goed bij deze tijd, waarin iedereen klapt voor de mensen met een vitaal beroep. Veel van hen verdienen op of rond het minimumloon. Laten we onze waardering omzetten in een substantiële loonsverhoging."

Foto: Voor14 / voor14.nl

Zowel de SP-actie voor de zorg, als de FNV-actie voor de verhoging van het minimumloon zijn (onder andere) te vinden via veenendaal.sp.nl.

Posters

Foto: Baukje Hiemstra

Naast de 'minifestatie' en de online-acties, is er ook door middel van posters actiegevoerd. Op die posters wordt opgeroepen voor respect, solidariteit en banen met zekerheid in - met name - de vitale beroepen. De posters zijn opgehangen op de openbare plakplaatsen, maar ook bij mensen thuis, voor het raam. De laatste paar weken is het raam een bijzonder veelgebruikt 'medium' voor het uitdragen van boodschappen geworden.

Gemeenteraadslid Jan Breur vindt het onbestaanbaar dat de waardering voor mensen in vitale beroepen zich beperkt tot applaus - en geen materiële vertaling krijgt. "Daarom hangt er vandaag een poster voor mijn raam. Omdat ik solidair ben," vertelt hij. "Solidair met de mensen in de supermarkten, de zorg, de schoonmaak, het onderwijs, het transport, de kinderopvang, de politie... al die mensen die het land draaiende houden. Zij verdienen zoveel meer dan applaus!"

Foto: Baukje Hiemstra

Foto: Jan Breur


ACTIES:
BLOGS/VLOGS:
Op sp.nl:

Foto: SP / SP

Reactie toevoegen

U bent hier