h

Oude coalitie gaat door in formatie

15 april 2022

Oude coalitie gaat door in formatie

Teleurstelling bij Lokaal Veenendaal en CDA

Afgelopen woensdag (13 april) presenteerde informateur Klaas Tigelaar zijn bevindingen aan de Veenendaalse politiek. Hij adviseert om de oude coalitie - ProVeenendaal, ChristenUnie, SGP en VVD - verder te laten gaan in de formatie, en om het nieuwe raadsakkoord zo open mogelijk te houden. Niet iedereen kon zich vinden in zijn conclusies...

Zo was er teleurstelling bij Lokaal Veenendaal en CDA, die allebei even groot zijn als de VVD. Zij hadden gehoopt op een plekje in de nieuwe coalitie.

De reden dat het CDA buiten de boot viel was pijnlijk: ProVeenendaal wilde een combinatie van twee confessionele en twee niet-confessionele partijen. En omdat powerhouses ChristenUnie en SGP al in de beoogde coalitie zater, was er automatisch geen plek meer voor het CDA, op basis van confessionaliteit. Met inhoud had het verder niets te maken.

De teleurstelling bij Lokaal Veenendaal was meer van persoonlijke aard.
ProVeenendaal had in hun gesprek met de informateur aandacht gevraagd voor stabiliteit, kennis en ervaring bij de fractie en kandidaat wehouder.
Fractievoorzitter en wethouderskandidaat Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal trok hieruit de conclusie dat Lokaal buiten de boot viel omdat Pro hem niet pruimde...

Reactie sp:

In hun gesprek met de informateur had de SP-delegatie al aagegeven dat de drie grote partijen met elkaar moeten formeren. Toevoeging van een vierde partij is onnodig en onwenselijk: deze partij zou niet nodig zijn voor een meerderheid, en het verschil in grootte met de andere drie zou een belemmering in gelijkwaardigheid kunnen zijn.
De VVD had er, wat de socialisten betreft, niet bij gehoeven.

Fractievoorzitter Jan Breur zei woensdagavond hierover:
"Het is algemeen bekend dat wij niet veel ideologische liefde voelen voor de VVD. Maar wel respect. En wij gunnen hen beter dan bijwagen te zijn in een coalitie die hen niet nodig heeft. Echter; als de VVD hier toch voor kiest, wensen wij hen daar veel succes mee."

Ook vroeg Breur extra aandacht voor de zorg. In het verslag van de informateur stond opgenomen dat het huidige beleid gehandhaafd moet blijven. Maar wat de SP betreft is er meer nodig.
"Er wordt al vijftien jaar beloofd: één gezin, één plan, één aanspreekpunt," aldus Breur, "het wordt hoog tijd dat die belofte eindelijk eens wordt ingelost."


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier