h

De groene belofte van de SP

10 maart 2023

De groene belofte van de SP

Foto: SP Provincie Utrecht

Jan Breur op het Groene Verkiezingsdebat

Afgelopen dinsdag (7 maart) vond het Groene Verkiezingsdebat plaats in Kanaal30 te Utrecht. Jan Breur ging daar namens de SP in debat met Jan Wijmenga van de ChristenUnie. Ook ging hij op de bres voor Amelisweerd, en deed hij een groene belofte...

Groene wijken

Met Wijmenga moest hij in discussie of ontwikkelaars verplicht 500m2 per woning moet financieren. Breur: "500m2 meter is wel erg veel, dus over die hoeveelheid kun je het nog hebben. Maar je moet niet bang zijn om voorwaarden te stellen aan projectontwikkelaars, want ze zullen niet uit zichzelf heel veel groen aanplanten. Die willen zo'n hoog mogelijk rendement uit een zo laag mogelijke investering - want zo werkt kapitalisme nu eenmaal."

Dat de omgeving zo groen mogelijk moet zijn, staat voor de SP buiten kijf. "Ik woon op loopafstand van landgoed Prattenburg," aldus Breur, "zoiets gun ik iedereen. Niet alleen bomen in lommerrijke villawijken, maar ook in de volksbuurten volop groen en de natuur dichtbij!"

Amelisweerd

Breur brak in bij het debat tussen Huib van Essen (GroenLinks) en André van Schie (VVD). Hij sprak Van Essen aan als gedeputeerde in een college dat een alternatief voor de verbreding van de A27 moet bieden, maar nog steeds in de opstartfase zit. Van Schie sprak hij aan als vertegenwoordiger van de VVD, wiens kabinet al met de stoomwalsen klaarstaat om Amelisweerd te vernielen.
Breur: "Wat gaat u doen om die verbreding tegen te houden?"

De VVD bleek het prima te vinden dat de Rijksoverheid hier over de provincie heenwalst. En ook van GroenLinks is niet veel verzet tegen de verbreding van de snelweg te verwachten: "Ik vind het een buitengewoon stom besluit. Maar het ligt bij de Tweede Kamer," aldus Van Essen.

De groene belofte

Foto: SP Provincie Utrecht

Dit is de groene belofte die Breur deed op het debat, de inzet van de SP op natuurgebied voor de komende jaren:

  • Geen verbreding van de A27, maar behoud van Amelisweerd
  • Het natuurnetwerk wordt versterkt
  • Landbouw wordt verduurzaamd, en de boer krijgt zekerheid
  • De SP heeft liefde voor de natuur en het landschap
  • Iedereen deelt mee in de vruchten van de verduurzamingsslag

"Dus niet alleen subsidie voor de Teslarijder," zei Breur, "maar groene energie voor iedereen!"

Kijk hier het debat terug:

Reacties

Stop de vierde route aanvliegroute. Geen herrie en vervuiling boven onze hoofden.
De provincie Utrecht is van ons allemaal!
En ook het luchtruim!

Reactie toevoegen

U bent hier