h

Jan is even terug...

10 oktober 2023

Jan is even terug...

Foto: Sietse van der Bij

Inspraakreactie bij Evenementenbeleid

Je kunt Jan uit de Gemeenteraad halen, maar kun je de Gemeenteraad uit Jan halen? Niet als het om het Evenementenbeleid gaat.
Het oud-raadslid keerde afgelopen donderdag
(5 oktober) even terug naar zijn oude arena, om af te rekenen met zijn oude nemesis...

In 2006 werd Jan Breur het eerste gemeenteraadslid van de SP in Veenendaal. In datzelfde jaar werden er voor het eerst zes buitenevenementen op zondag per jaar toegestaan. Gedurende de meer dan 17 jaar dat hij in de Gemeenteraad zat trachtte hij onaflatend deze 'zes' te doorbreken. Dat bleek een lastige klus.

Breur: "... het beleid was als Jormungander de Midgaardslang, die in zijn eigen staart bijt. Het kon nooit in het evenementenbeleid worden veranderd omdat het in het raadsprogramma stond, en het kon niet in het raadsprogramma worden veranderd omdat het in het evenementenbeleid stond. Zes was het, en zes zou het blijven."

Foto: Sietse van der Bij

In het nieuwe Evenementenbeleid komt daar eindelijk verandering in. Het College van Burgemeester en Wethouders stelt voor om het maximum van zes te veranderen in twaalf. Maar wat Breur betreft mag het nog een stapje verder: het maximum mag helemaal geschrapt te worden.

Dus; hij maakte gebruik van het 'inspraakrecht voor burgers' toen het Evenement in de raadscommissie werd besproken. En hij riep de gemeenteraad op om die beperking op te heffen.

"Er zijn voldoende criteria waarop evenementen aldanniet kunnen worden toegelaten: veiligheid, milieuhinder, geluids- en andere overlast," aldus Breur. "Laat die criteria doorslaggevend zijn. De dag van de week, waarop een evenement plaatsvindt, dient geen factor te zijn."

Na het 'inspraakrecht voor burgers' nam de raadscommissie het Evenement in bespreking. Besluitvorming vindt aanstaande donderdag, 12 oktober, plaats.

wordt vervolgd


Zie ook:
Afscheid Jan Breur:

Reactie toevoegen

U bent hier