h

Nederland moet oude EU-Grondwet toch slikken

26 maart 2007

Nederland moet oude EU-Grondwet toch slikken

De EU heeft geen tijd of zin om een helemaal nieuwe Grondwet te schrijven. Premier Balkenende accepteert dat met een voorbehoudje.

Nederland krijgt opnieuw de Europese Grondwet voor zijn kiezen. Tijdens het verjaarsfeest van de 50-jarige EU is het afgewezen verdrag aangewezen als de basis voor nieuwe onderhandelingen.

Op het feest in Berlijn stemden de EU-regeringsleiders in met een verklaring van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat er in 2009 een nieuw verdrag moet liggen. Dat laat veel te weinig tijd voor onderhandelingen over een helemaal nieuw verdrag. Dus de oude tekst komt weer op tafel.

Na afloop van de ceremonie zei Merkel tegen journalisten dat er wel lessen getrokken moeten worden uit de twee nee??s tegen de Grondwet. Maar helemaal opnieuw beginnen wil ze niet. ??We hebben al een ontwerp dat is getekend door 27 premiers en ministers van buitenlandse zaken?, zei ze. Dat het knip- en plakwerk wordt is een tegenvaller voor het Nederlandse kabinet dat het liefst helemaal opnieuw was begonnen. Premier Balkenende accepteert het vooralsnog. De tijd zal het leren, citeerde hij Merkel. ??Het streven is 2009 en ik vind dat we uit de klem moeten komen. Maar het hangt af van de inhoud.?

Voor het Nederlandse kabinet is het vooral belangrijk dat een nieuw verdrag geen indruk van een grondwet wekt. Anders zou de Raad van State opnieuw concluderen dat er een zware procedure voor ratificatie voor nodig is, met Kamerontbinding of referendum. De 18 landen die de Grondwet wel hebben geratificeerd willen vooral dat een nieuwe tekst zoveel mogelijk lijkt op de oude. Ze hebben weinig zin toe te geven aan een paar dwarsliggers. Alle EU-leiders hebben min of meer ingestemd met een Verklaring van Berlijn, waarin de verdiensten van de 50-jarige Europese samenwerking worden geschetst. Het document moet de EU nieuwe inspiratie bieden.

  • Door: Frans Dijkstra, Brussel
  • Uit: Trouw, 26-03-'07

U bent hier