Herexamen... [deel 3]
Herexamen... [deel 3]
Terwijl het (niet-)bruine, (niet-)rechtse kabinet gesmeed wordt, gaat de gewone politiek nog gewoon door. En dat houdt in dat Prinsjesdag ook gewoon doorgaat. Premier Balkenende heeft met zijn kabinet een begroting met forse bezuinigingen in elkaar gesmeed. Deze zal, na een flinke rituele poespas met koetsen en fanfare, in de vorm van een propagandistische doch slaapverwekkende toespraak worden gepresenteerd door Koningin Beatrix.
Nederland kan zich vergapen aan dit vertoon, met geweldige commentaren. "Nou, daar komen de eerste... koetsen aan..." stamelt Ferry Mingelen. Hij weet niet wie erin zitten en heeft geen verbinding met Astrid Kerseboom. Maar, we zullen vast het nodige horen over de Gouden Koets, de Gala Glasberliner, de Eerste Lakei en de merkwaardige hoed van kamerlid Sabine Uitslag, die nog het meest lijkt op een soort felgekleurde Indianentooi.
Alles lijkt normaal, behalve dan... dat er geen Algemene Beschouwingen gehouden zullen worden. Politiek Den Haag vindt dat Balkenende in zijn straftijd niet nog eens het vuur aan de schenen gelegd moet worden. Zijn kabinet is immers demissionair; het wachten is op Rutte I.
Nou is het op zich niet bijzonder dat een kabinet demissionair is op Prinsjesdag. Het laatste voorbeeld hiervan is niet eens zo gek lang geleden: Balkenende III in 2006. Dit rompkabinet werd gevormd na de val van Balkenende II.
Wat is het verschil tussen het minderheidskabinet Balkenende III en het minderheidskabinet dat thans van Balkenende IV over is? Balkenende III was juist gevormd om een begroting in te leveren en de Algemene Beschouwingen in te gaan; Balkenende IV wordt juist buiten het debat gehouden!
Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat de politiek niets doet met deze begroting. Ja, er komen financiele beschouwingen; het grote politieke debat - juist datgene dat de presentatie van de begroting op Prinsjesdag interessant maakt - de Algemene Beschouwingen blijven uit.
Van de financiele beschouwingen zul je niet zoveel merken. Het was een kolommetje op pagina 26 toen Wilders' PVV niet geen voorstel indiende voor een Kopvoddentaks, en zijn financieel woordvoerder Tony van Dyck het daarom moest ontgelden voor SP'er Farshad Bashir.
De suggestie van Wilders voor het invoeren ervan, tijdens de Algemene Beschouwingen, was voorpaginanieuws in alle kranten.
De voorgewende reden voor het uitblijven van het debat, is dat het demissionaire kabinet een beleidsarme begroting heeft opgesteld. Of die begroting daadwerkelijk beleidsarm is, is te bediscussieren. Dat er veel staat te gebeuren staat eigenlijk al wel vast.
Er moet gesproken worden over de staat van het land, met hen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Er komen forse bezuinigingen aan, onder andere op de politie. Mensen worden beroofd van hun pensioenen. Een tweede studie wordt fors duurder. Er wordt gesneden in de kinderopvang. Nederland moet het met maarliefst 3,2 miljard minder doen!
Vreemd genoeg is Emile Roemer de enige die het debat aan wil. De rest vindt dit geen materie om over te spreken. Tsja, misschien in de financiele beschouwingen. Misschien als het nieuwe kabinet aantreedt. Maar niet nu.
En zo wordt Nederland aan het lijntje gehouden. Ieder gevoel van urgentie ontbreekt bij de Haagse kliek. Het land wordt stukbezuinigd en het volk kan niets meer doen dan een waxinelichtjehoudertje naar de Gouden Koets gooien.
Als het nieuwe kabinet er eenmaal zit, zullen deze bezuinigingen heus niet meer besproken worden. Dat is dan 'de realiteit waar u en ik mee te maken hebben'.
Kortom: Balkenende hoeft niet meer voor de Tweede Kamer te komen; hij doet toch iets heel politieks. Hij haalt de hete kooltjes uit het vuur voor Rutte.
- Zie ook:
- Jan Breur