h

Leuze CXIV

24 april 2017

Leuze CXIV

Anders is niet gek.


“We leven in ‘bubbels’, in aparte cirkels ,waardoor we elkaar niet kennen “, volgens Gloria Wekker, emeritus hoogleraar gender en etniciteit. in het programma Buitenhof van afgelopen zondag. Die bubbels heb je in verschillende soorten en maten: De bubbel van de blanke Nederlander, de bubbel van de Marokkaanse emigrant, de bubbel van de man en die van de vrouw, de bubbel van de hoogopgeleide en van de laaggeschoolde, enzovoort.

 

Gloria Wekker sprak in Buitenhof over witte onschuld. Witte onschuld is de heersende manier waarmee we als blanken naar ons zelf kijken.
Zo zien wij ons als  tolerant, geëmancipeerd  en heeft iedereen bij ons gelijke kansen. We bevestigen elkaar in eigen kring  in deze zienswijze. We kunnen ook niet anders. We zijn opgevoed binnen onze eigen referentiekaders en binnen die kaders beoordelen en veroordelen we de wereld.

Maar zijn we wel zo geëmancipeerd? Zijn we wel zo tolerant? En heeft iedereen gelijke kansen?

Gloria Wekker zegt van niet.
Onze beleving hoeft niet gelijk te zijn aan die van de ander. Door de geschiedenis en door onze opvoeding hebben we als blanken stelselmatig geleerd dat we de ander onderschatten. Vaak ligt de levensloop van een kind al op zijn twaalfde jaar  al vast.
Ben je kind van ongeschoolde ouders van buitenlandse afkomst, dan wordt je opleidingsniveau stelselmatig lager ingeschat dan wanneer je ouders blank en hoogopgeleid zijn.

We kunnen daar verandering in brengen door met anderen in gesprek te gaan, is de boodschap van Gloria Wekker. We kunnen die ‘bubbels’ openbreken om zo te komen tot een echte tolerante en geëmancipeerde samenleving.

Na Buitenhof ben ik samen met Ary Jan naar de Turkse moskee gegaan.
Die hield dit weekend open dagen.
We hebben gehoord hoe de moslims daar hun geloof belijden, we hebben vragen mogen stellen en we hebben een gebedsdienst mogen mee maken.
We hebben buiten een lekkere Turkse pizza gegeten en een paar goede gesprekken gevoerd.
Het was gezellig en leerzaam.

Wij waren gelukkig niet de enige belangstellenden uit de andere bubbel.
Het is goed dat we ons bewust worden van de inhoud van verschillende culturele achtergronden.

Anders is niet gek.


  • Ook Enna en Tilmann hebben de Moskee bezocht. Hun verhaal lees je HIER.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier