h

Leuze CXVI

8 mei 2017

Leuze CXVI

GROEN MOET JE DOEN


“Louter symboolpolitiek”, stelt Cyriel de Jong van een energie adviesbureau in het NRC van 27 april jl. “Door het sluiten van de kolencentrales wordt er geen ton minder CO2 uitgestoten.”

Het is namelijk zo dat Europa heeft vastgesteld wat de hoeveelheid CO2 uitstoot voor alle Europese bedrijven samen mag zijn. Om dit te kunnen controleren heeft elk bedrijf een maximum hoeveelheid aan CO2 uitstoot toegekend gekregen. Dit heet een emissie. Deze emissierechten zijn echter verhandelbaar. Met andere woorden, als een energiebedrijf in Nederland haar kolencentrale sluit, kan ze haar emissierechten aan een ander bedrijf in Europa verkopen. Dan wordt er per saldo geen grammetje minder CO2 uitstoot geleverd. De CO2 uitstoot blijft gewoon gelijk. En wordt de opwarming van de aarde niet vertraagd. Laat staan tot stilstand gebracht.

De oplossing die Cyriel de Jong biedt, is dat de overheid deze emissierechten koopt. Voor slechts 250 miljoen Euro per jaar is de uitstoot volledig gecompenseerd.
En omdat de politieke molens nu eenmaal langzaam draaien, kunnen wij als burgers alvast ons steentje bijdragen. Via www.TheCompensators.org kan iedereen emissierechten kopen om ze zo laten verdwijnen. Voor slechts €5,00 per jaar verdwijnt een ton aan CO2 uitstoot.

Ik zou zeggen: DOEN.
Laat je groene hart spreken. Plant een boom en koop emissierechten.


Foto: Baukje Hiemstra

Dit is een klimaatbosje. De bomen zijn bezig de CO2 uitstoot te binden. Dit is nodig want CO2 uitstoot is een belangrijke oorzaak van de klimaatsverandering.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier