h

Simultaanschaken

29 januari 2019

Simultaanschaken

Een te grote uitdaging voor Stroobosscher...

Donderdag 24 januari jongsleden heb ik via mijn computertje de raad gevolgd. Het was het eerste optreden van burgemeester Kats als voorzitter van de gemeenteraad. Ik moet zeggen dat het optimisme er bij hem van afspatte.

Er was maar een  agendapunt, zei hij, toen hij de vergadering opende. "Dus kon de raadsvergadering  om 21.00 wel klaar zijn."
Dat was een verkeerde inschatting van onze nieuwe burgemeester. Dat ene agendapunt was namelijk Rondweg Oost. Een heikel punt. Moet deze weg verbreed worden of is er een betere en goedkopere oplossing denkbaar? De meningen hierover verdeeld, zowel in de raad als onder de inwoners. Zo houdt de SGP van asfalt en vindt dhr Both  het niet leuk dat hij ’s ochtends vroeg in de file staat als hij naar zijn werk gaat. (Ik zou zeggen: Neem de fiets en trein. Goed voor het rentmeesterschap)
De SP vindt dat de rondweg bij de aanleg meteen al vierbaans had moeten zijn Het is nu te laat. Door de  verbreding wordt het fileprobleem alleen maar verplaatst naar een ander deel van de rondweg. De SP pleit voor turborotondes,  meer fietspaden en uitvalswegen en goed openbaar vervoer voor Veenendaal Oost.

De gemeenteraad heeft hier in 2018 al ook over gesproken Toen is besloten dat wethouder Strooboscher met de provincie kon onderhandelen voor een vierbaansweg. Hij mocht de provincie met twee miljoen euro tegemoet komen.
Echter, de wethouder speelde handjeklap met de provincie en het werd een tegemoetkoming van bijna 10 miljoen euro. Bijna vijf keer zoveel. Een  smak geld, terwijl op het sociaal domein de tekorten ons tegemoet snellen.
Maar het ergste is nog dat wethouder Stroobosscher de gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente en bovendien zijn opdrachtgever, buitenspel heeft gezet. Hij liet de raad een toneelstukje opvoeren door te doen alsof hij hen consulteerde terwijl de afspraken met de provincie al gemaakt waren. "Een poppenkast," zei het jongste raadslid, Yasin Makinelli.

Dit spelletje van Stroobosscher viel  de oppositiepartijen dan ook in het verkeerde keelgat. Bij hen rees de vraag of  de Christen Unie, de SGP, de VVD en  ProVeenendaal wel op de hoogte waren gesteld van deze onderhandelingsresultaten. Zij maakten namelijk  amper bezwaar tegen de procedure die wethouder Stroobosscher gevolgd had. Mevrouw Bette van de Christen Unie was vreselijk ontsteld  over deze suggestie. Maar ik denk er het mijne van.

Op aandringen van oppositiepartijen bood Wethouder Stroobosscher op een laffe manier zijn excuses aan voor zijn handelen. Hij moest op veel borden tegelijk schaken, was zijn verhaal. En dan vergeet je er wel eens eentje.
Jammer dat niemand uit de raad gevraagd heeft op welke borden  hij dan wel moest spelen. (Met mijn simpele geest denk ik dat het enkel en alleen maar om een afspraak gaat tussen de gemeente met de provincie. En dat zijn hooguit twee borden.)
De raad heeft de excuses geaccepteerd.
En wij kunnen constateren dat de wethouder zich niet moet wagen aan simultaan schaak. Hij is bepaald geen Hans Böhm.

Wat mij wel overigens opviel was dat wethouder Strooboscher heel veel met zijn ogen knipperde.
Wat kunnen we daar nu uit opmaken?


Zie ook:

 

Reacties

Heeft hij last van droge ogen? Of zijn het knipoogjes? Hij heeft wel een bril op zijn neus viel mij op tijdens de raadsvergadering!

Denken zij in het college trouwens wel aan de wereld die wij achterlaten voor ons nageslacht?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier