h

Want to stop me? So shoot me.

9 september 2019

Want to stop me? So shoot me.

Foto: AJ Breur

"If you want to stop me, you have to shoot me!"
Dit zijn de woorden van Wade Ratke.

Wade Rathke is de oprichter van ACORN (Association of Communities Organizing Reform Now). ACORN  organiseert mensen uit lagere- en middeninkomens om samen op te staan voor sociale gerechtigheid. Zo hebben ze in de jaren tachtig gestreden voor een winterjas voor vrouwen, zo hebben ze in de jaren negentig gevochten voor betaalbare woningen.

Afgelopen zaterdag hebben Ary Jan Breur en ik samen met andere SP-ers uit het land een documentaire gezien over het ontstaan en helaas ook de neergang van ACORN. Na afloop hiervan konden we vragen stellen aan Wade Rathke.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw, Wade Rathke was een jonge student, heerste er een revolutionaire sfeer in Amerika. De Vietnam oorlog had veel jonge mensenlevens geëist, het broeide onder zwarte bevolking vanwege de discriminatie en er heerste in grote delen van Amerika een niet te verteren armoede.
Wade Rathke zag dit, hij was verbaasd en hij vroeg zich af hoe het kon dat een grote meerderheid van de Amerikanen een regering had die het niet voor hen opnam. In een democratie zou de stem van de meerderheid toch gehoord moeten worden?

Echter, die meerderheid was murw geslagen.

Bevlogen als hij was, begon hij te organiseren. Hij ging naar de mensen toe. Hij luisterde naar wat er bij hen speelde, hij moedigde mensen aan om vertrouwen te hebben in hun eigen kracht. Hij vertelde de mensen dat democratie betrokkenheid eist. En hij wist mensen te bewegen om op te staan en voor hun rechten op te komen. Eerst in Arkansas en toen dat lukte, breidde ACORN zich als een olievlek uit over heel Amerika. ACORN werd een beweging die er politiek toe deed.

De democraten omhelsden haar.
En de Republikeinen vreesden haar.
In 2005 werd door hen dan ook een haatcampagne tegen ACORN ingezet. De media ging hier volop in mee en vertelde halve en hele onwaarheden. De subsidies werden stopgezet. Het gevolg was dat ACORN failliet ging.
"We vlogen te dicht bij de zon," is de verklaring van Wade Rathke hiervoor.

Toch ontmoedigde het faillissement van ACORN hem niet. Onverdroten ging hij door. Als organizer zet hij bewegingen op in Honduras, Engeland, Afrika en afgelopen weekend was hij in Nederland.

Foto: AJ Breur

Wade Rathke, een bevlogen mens, die zijn ziel en zaligheid inzet voor het organiseren van bewegingen om mensen hun rechten te doen opkomen. Een voorbeeld voor ons allemaal.

Als je hem zou vragen of iets wel kan, is zijn steevaste antwoord:
WAAROM NIET?
Ik vond het een leerzame en inspirerende avond.
Ik hoop dit vast te kunnen houden. Waarom niet?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier