h

Samenvatting verkiezingsprogramma 2

16 oktober 2023

Samenvatting verkiezingsprogramma 2

NU DE MENSEN

In de voorgaande samenvatting hebben we onze ideeën beschreven.
In de komende delen gaat het erover hoe wij dat willen doen.

Hoofdstuk 1: Een democratisch land:

De aardbevingen en de afhandeling van de schade daarvan in Groningen en de toeslagenaffaire zijn schrijnende voorbeelden van hoe een overheid tekort schiet. Het is een overheid die de burgers wantrouwt en hen buitenspel zet en moedeloos maakt met eindeloze procedures. Is het dan niet logisch dat mensen zich afkeren van de overheid en de overheid met eenzelfde wantrouwen benaderen? Wie de bal kaatst…..

De SP wil een einde maken aan dat wantrouwen. Wij staan een overheid voor die eerlijk en transparant is. Een overheid die naast haar mensen staat in plaats van tegenover hen. Daarom moeten de mensen meer inspraak krijgen dan alleen eens in de zoveel tijd stemmen. Wij staan een bindend correctief referendum voor, waarmee wij als burgers de overheid kunnen terugfluiten, als die iets besluit wat tegen onze wil indruist.

(Voor de cynici die dit een Utopia achten, kan ik meedelen dat onlangs het voorstel van de SP voor zo’n referendum door de Eerste Kamer is aangenomen)

Verder dan alleen de overheid:

Wij willen dat de mensen meer stem krijgen in hun leefomgeving. In hun buurt en op hun werk. Werknemers (de mensen die de winsten maken) krijgen evenveel zeggenschap over zaken als investeringen, beloningen, fusies of verkoop als de aandeelhouders.
Woningbouwcorporaties worden weer verenigingen, waar de huurders lid van zijn en waar zij mogen meebeslissen over o.a. de huurprijs, nieuwbouw en renovatie.

Openheid van zaken:

Vaak horen we dat partijen gesponsord worden voor hun campagne. Het idee daarachter is: “voor wat hoort wat”. Als SP vinden we dat partijen openheid van zaken moeten geven over wie hen sponsort, wat ervoor teruggevraagd wordt en met welke lobbyisten zij contacten hebben. Op die wijze kunnen we controleren of hun stem ‘gekocht’ is.

Een eerlijke overheid:

De laatste decennia heeft de regering veel taken overgedragen aan de gemeenten. Onder het mom dat zij dichter bij de inwoners staan en daarom beter weten wat ze nodige hebben. Maar in feite zijn forse bezuinigingen uitgevoerd omdat er niet passende budgetten werden meegegeven. Met als gevolg: uitgeklede sociale voorzieningen, jeugdzorg die met tekorten kampt, het onderhoud van buurten dat te wensen overlaat, enz.
Als SP vinden we dat tegenover die overgedragen taken een goede financiering moet staan. Dat is niet meer dan billijk.

De SP staat een eerlijke en open overheid voor, waarbij de mensen centraal staan en die meer in te brengen hebben dan zo nu en dan stemmen.
Vind je dit een goed idee, stem dan op 22 november op de SP.
Want met een sterke SP gaat dit idee lukken.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier