h

Samenvatting verkiezingsprogramma 5

23 oktober 2023

Samenvatting verkiezingsprogramma 5

Nu de mensen

Hoofdstuk 4, een zorgzaam land

De zorg is een van de grote speerpunten van de SP.

Sinds 2006 hebben we een nieuw zorgstelsel met een basisverzekering.
Het idee was dat we kunnen kiezen welke verzekering het beste bij ons past. Door de concurrentie zou de zorg efficiënter en goedkoper worden, wachtlijsten zouden verdwijnen.
Niets blijkt minder waar. De zorgpremies rijzen de pan uit, het eigen risico wordt steeds hoger, er worden onnodige handelingen verricht, de bureaucratie tiert welig, ziekenhuizen verdwijnen en de wachtlijsten lopen op.

De zorg is geen markt, vindt de SP. Daarom strijden we al jaren voor een Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico. De premie hiervan is inkomensafhankelijk. Een bijkomend voordeel is dat de zorgtoeslag overbodig wordt.
Wat de geneesmiddelen betreft willen we ons zoveel mogelijk onafhankelijk maken van het buitenland. Daarvoor willen we een nationaal onderzoekfonds en houden we de ontwikkelde medicijnen in eigen hand. Ook leggen we een afdoende voorraad aan van beschermingsmiddelen en medicijnen.
De bureaucratie wordt aan banden gelegd. We stoppen met de aanbestedingen en verbieden winstuitkeringen in de zorg. Ook mogen zorgbestuurders niet meer verdienen dan de Minister President.

Ouderen hebben recht op menswaardige verpleegzorg. Wij willen geen wachtlijsten meer en er moet voldoende personeel zijn. Ook willen we buurtzorghuizen openen.

De financiële verantwoordelijkheid voor specialistisch jeugdzorg gaat weer terug naar de rijksoverheid. En de GGZ ondersteuning wordt onderdeel van de zorg in de buurt. In iedere regio komen hiervoor opnameplaatsen en ambulante behandelplekken.
Ook krijgt iedere regio een volwaardig ziekenhuis.

Om de kosten in de zorg te drukken zetten we in op preventie. We stimuleren sport en bestrijden overgewicht.

Wil je precies weten wat de SP met de zorg voor heeft?
Ga dan naar ons verkiezingsprogramma.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier