h

Samenvatting verkiezingsprogramma 8

30 oktober 2023

Samenvatting verkiezingsprogramma 8

Nu de mensen

Hoofdstuk 7, een land om in te wonen

Het is slecht gesteld met de volkshuisvesting in Nederland. In 2013 kreeg VVD-minister Stef Blok het voor elkaar om de verhuurdersheffing in te stellen. Woningcorporaties moesten nu 4% van hun kapitaal aan belasting betalen. Hierdoor konden de corporaties minder investeren in nieuwbouw en in onderhoud van hun woningen. Tot overmaat van ramp verkocht minister Blok in 2015 ook nog eens tegen spotprijzen onze huurwoningen aan buitenlandse investeerders. De gevolgen van dit beleid voelen we nu dagelijks. Het huren en kopen van woningen is voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Er is woningnood terwijl wonen een grondrecht is.

Wij willen een einde maken aan deze woningnood en daarvoor hebben we een aantal ideeën.

Ieder mens heeft recht op een betaalbare woning. Er komt een ministerie van wonen, dat de regie heeft en een nationaal plan voor voldoende betaalbare, duurzame woningen maakt.
Woningcorporaties worden weer woningbouwverenigingen. De huurders krijgen als lid van de vereniging zeggenschap over hoe de huuropbrengsten besteed gaan worden.

In plaats van winstbelasting komt er een investeringsplicht tot het bouwen van nieuwe woningen en het verduurzamen van oude woningen. We verbieden de verkoop van sociale huurwoningen. En om speculaties tegen te gaan, wordt de zelfbewoningsplicht ingevoerd.

Wij zijn tegen de ‘villasubsidie’; daarom geldt er een hypotheekrenteaftrek tot maximaal €405.000.

Door het verdwijnen van voorzieningen is de leefbaarheid op het platteland onder druk komen te staan. Lokale bestuurders weten beter wat hun gemeente nodig heeft dan de politici en ambtenaren in den Haag.
Daarom krijgen zij meer ruimte om een eigen beleid te maken.

Wil je precies weten hoe wij de woningnood te lijf gaan,
lees dan ons verkiezingsprogramma.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier