h

Wie heeft er nou gelijk?

15 november 2023

Wie heeft er nou gelijk?

Energie is een van de onderwerpen die in de verkiezingen haar aandacht krijgt. Een aantal partijen zoals VVD en D66 willen de energiecrisis oplossen met het bouwen van kerncentrales. Het demissionair kabinet heeft alvast 5 miljard euro gereserveerd voor de voorbereidingen van de bouw van twee kerncentrales. De SP ziet vooral heil in de verduurzaming van woningen. Zonne-energie op daken en isolatie van woningen. Vooral de woningen in de sociale huursector. Hiermee vangen we twee vliegen in een klap. De woonlasten worden minder en we besparen energie.

Wie heeft er nou gelijk?

Het onderzoeksbureau Rebel heeft onderzoek naar gedaan. De conclusie is luid en duidelijk: Verduurzamen levert meer op. Behalve isolatie van woningen wordt ook voorgesteld om besparingen te doen met led verlichting en besparende douchekoppen.. Daarnaast moet er gekeken worden naar de continue beschikbaarheid van groene energie. Bijvoorbeeld door verschillende vormen van energieopslag. Deze investeringen leiden tot 5 miljardkilogram CO2 per jaar

Het voordeel van verduurzamen is dat hier direct mee begonnen kan worden. Terwijl voor de voorbereidingen van de bouw een kerncentrale minstens vijf jaar nodig is. Pas ver na 2035 kan dit leiden tot reductie van CO2 uitstoot.
Ook biedt die 5 miljard euro investering in twee kerncentrales geen enkele garantie dat ze ook daadwerkelijk in gebruik zullen worden genomen. Dit lukt alleen als de Staat alle financiële risico’s neemt. Hierdoor kunnen de kosten wel vijf keer zo hoog worden, aldus onderzoeksbureau Rebel.

Conclusie:

Een keuze voor kernenergie is een dure gok met beroerde winstkansen.
Het zou beter zijn dat de overheid de 5 miljard euro investeert in verduurzaming en energieopslag. Zo houden we onze energie ook nog eens in eigen hand in plaats van dat we haar uitbesteden aan buitenlandse investeerders.

(Bron: De klimaatkrant najaar 2023)

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier