h

Leuze CL (Enna's eerste...)

1 januari 2018

Leuze CL (Enna's eerste...)

Of ik de wekelijkse leuze wil gaan schrijven. Dat wil ik zeker wel. En niet voordat ik onze voorzitter Baukje bedankt heb voor al haar positief kritische leuzen! Ik heb ze in ieder geval met veel plezier gelezen. En nu mag ik het stokje overnemen. Ik hoop de lezer te kunnen verrassen met niet alledaagse thema’s. Die voortkomen uit mijn werk, mijn hobby's en fascinaties, en geworteld in de actualiteit.  Ik zou zeggen; laat u verrassen! Ik trap af met:

bitcoins en de blockchain. 

Bitcoins. De één ziet een utopisch betaalmiddel, de ander ziet een bubbel die op exploderen staat. En voordat u vanuit een gevoel van FOMO (fear of missing out) of in goed Nederlands angst de boot te missen uw laatste spaar centjes omzet in Bitcoins eerst toch even wat meer informatie. 

Wat is een bitcoin? 

Eigenlijk een stukje code. Een berekening gemaakt door vele megacomputers wordt uiteindelijk een digitale oplossing van een rekenkundig probleem. Aan dat stukje “code” wordt de waarde van een bitcoin gegeven. Er valt niet mee te sjoemelen. Elke transactie wordt in het netwerk geregistreerd. Het netwerk weet dus precies wie welke bitcoin bezit. Wie welke bitcoin waneer verkocht en aan wie. Het netwerk kent het digitale adres van de bitcoins, en niet de persoon. Het is dus mogelijk om anoniem bitcoins te verhandelen, en dat maakt het ook een geliefd nieuw betaalmiddel  voor criminelen. Op het darkweb kan je er wapens en drugs mee kopen en betalen. 

Via twitter sprak ik met Gerrit Valkenburg over een ander probleem: de enorme milieuschade van de bitcoin hype. Hij schreef daar op ICT-valley  een interessante blog over. 

So far so good. Waar mensen nu zo hebberig van worden is de waarde-stijging van de bitcoin. 

Maar de laatste weken zien we dat die enorme stijging gevolgd kan worden door een enorme daling . En dan denkt u misschien: dan verkoop ik ze snel weer: nou dát wordt een steeds groter probleem! Het afhandelen van een  verkooptransactie duurt nu al uren. Als iedereen tegelijk wil gaan verkopen wordt dat nog vele malen meer. Elke transactie is immers een berekening. Terwijl u wacht op de verwerking verdampt uw saldo. Denk goed na voordat u in bitcoins begint. Het is net als met het casino: gebruik alleen geld dat u echt kunt missen. Ga er vanuit dat het weg is. Dan valt het altijd mee.

Reacties

Een goed eerste begin, Enna.
Het maakt me nieuwsgierig naar meer
Van je leuzen.

Goed om te zien dat jullie hier aandacht aan besteden. Graag ook een stuk over andere technologische ontwikkelingen zoals VPN en privacy.

https://vpnservice.nl/privacy/

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier