h

PVV zocht steun bij extreem-rechts

15 januari 2007

PVV zocht steun bij extreem-rechts

ROTTERDAM - De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen november steun gezocht op extreem rechtse en radicale internetfora. Dat heeft NRC Handelsblad zaterdag gemeld op basis van eigen onderzoek.

De partij van Geert Wilders deed voor het eerst mee aan de verkiezingen. Het had daarom in elk van de negentien kiesdistricten minimaal dertig ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig. Daarom heeft een medewerker van Wilders een oproep voor het inleveren van deze verklaringen onder meer op het extreem-rechtse forum Polinco gezet. De krant stelt dat de medewerker heeft gezegd dat hij er pas achteraf achterkwam dat de site extreem rechts is.

De oproepen op de internetfora zijn opmerkelijk omdat Wilders zelf zich publiekelijk altijd heeft gedistantieerd van extreem-rechts. Geert Wilders ontkent dan ook dat hij steun heeft gezocht bij extreem-rechts. Hij benadrukte zaterdagmiddag dat de PVV zich nog steeds distantieert van partijen als Vlaams Belang. ,,Een stagiair plaatst twee verkeerde zinnen op een website. Journalisten van NRC Handelsblad hebben met medewerkers van ons gesproken, maar onze versie is niet in de krant gekomen. We hebben ons altijd gedistantieerd van dat soort partijen, en dat blijven we doen.????

KAFKA
Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka hebben verschillende mensen gehoor gegeven aan de oproep van de PVV op extreem-rechtse websites. De organisatie trof in totaal van 34 rechts-extremisten ondersteuningsverklaringen aan.

NRC Handelsblad kwam afgelopen zaterdag met prints van de website polinco en een zogeheten ??ondersite?? van freeforum101.com naar buiten waaruit blijkt dat de medewerker van Wilders wel degelijk contact heeft gezocht met de websites van extreem-rechtse groeperingen.

Het zou onder andere gaan om verklaringen van Hielke Tadema van de wegens discriminatie verboden partij CP??86, Charles Lansbergen en Hennie Dekkers van de Centrum Democraten en Hans Lindenburg, oprichter van het Nederlands Blok. Deze laatste groep is de zusterpartij van het Vlaams Belang.

  • Uit: Nederlands Dagblad, 15-01-'07

U bent hier