h

Speech vuilnis

15 maart 2008

Speech vuilnis

Hieronder de toespraak die ik 13 maart hield m.b.t. de overgang van de Vuilnis naar ACV.

Voorzitter,

Het voorliggende raadsbesluit over de vuilnis bestaat uit vijf beslispunten die gebaseerd zijn op een aantal onderzoeken en rapporten ? een papieren werkelijkheid. Maar achter die papieren werkelijkheid gaat een andere werkelijkheid schuil: de werkelijkheid van mensen.

We beslissen over de werkelijkheid van Jonnie Koops, de vuilnisman die insprak in de commissie werk. En over de werkelijkheid van zijn collega's. Zij zien de noodzaak van de overgang naar ACV niet in, en zien er ook weinig heil in. Een vergoeding voor geleden emotionele schade en een goed sociaal plan zijn een belangrijke pleister op de wonde, maar liever dan een pleister op je wond heb je natuurlijk liever helemaal geen wond.

We beslissen ook over de werkelijkheid van Mevrouw van der Bij aan de Schoener, Meneer Jansen aan de Savornin Lomanstraat, Mevrouw El Abbadi aan het Parelgras en alle andere Veenendalers die wekelijks hun vuil laten ophalen. Door de schaalvergroting zou de overgang naar ACV voor hen betekenen dat het ophalen van vuil goedkoper zou worden - maar is dat wel zo? In Renkum kwam men met de overgang naar ACV immers ook bedrogen uit.

Met de overgang naar ACV wordt er ook meer afstand gecreeerd tussen 'de vuilnis' en wijkbeheer. Incidentele personeelstekorten, bijvoorbeeld als er gestrooid moet worden, kunnen niet snel, simpel en goedkoop worden opgelost door de afdelingen onderling leentjebuur te laten spelen. Dat moet nu in voorkomende gevallen extern worden ingekocht, wat natuurlijk minder snel gaat - en meer kost! En wie mag dit betalen?

Tot slot, voorzitter, beslissen we als raad over onszelf. Hoe serieus nemen wij onszelf? In het raadsprogramma, waar ook mijn partij achter staat, staat duidelijk dat er een kerntakendiscussie had moeten komen, alvorens we taken afstoten. Die kerntakendiscussie is er niet geweest, en toch beslissen we of we de vuilnis aan de kant zetten. Toegegeven, de aanzet voor de overgang naar ACV was al gegeven voordat we het raadsprogramma vaststelden; maar het verzoek om een kerntakendiscussie was toch bedoeld om pas op de plaats te maken? Van die pas op de plaats komt nu niks terecht - waarom geen moment van bezinning voordat we opgaan in de vaart der volkeren?

Voorzitter, de SP-fractie is niet de fractie van goedkope oppositie. Wij willen graag instemmen met dit besluit - maar we hebben nog te veel vragen. Waarom kiezen voor schaalvergroting, nu de tijdsgeest eindelijk dicteert dat schaalvergroting een groot risico van kwaliteitsverlies oplevert? Welke alternatieven hebben we, en waarom hebben die nauwelijks aandacht gekregen? De vuilnismannen hebben, als ik ze mag geloven, diverse malen suggesties gedaan over een nieuwe gemeentewerf en over manieren om de vuilnisdienst rendabel te houden. Waarom is er geen gebruik gemaakt van deze adviezen, die op professioneel inzicht berusten?

Voorzitter, mijn fractie dringt het college aan om gebruik te maken van deze allerlaatste kans om ons te overtuigen dat dit besluit de juiste weg is om te gaan met de vuilnis. Slagen zij hier niet in, dan zal mijn fractie zich genoodzaakt zien om tegen te stemmen.

Dank u wel.

U bent hier