h

Aan de schandpaal: Bart Smit

4 oktober 2013

Aan de schandpaal: Bart Smit

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat het een guilty pleasure van me is: leedvermaak als grote bedrijven een publicitaire blunder begaan. Misschien is het om mijn andere guilty pleasure, een ongegronde voorliefde voor de Amsterdamse Zuidas, te compenseren; maar als een kapitalistische instelling aan de schandpaal staat genageld gooi ik er met alle graagte een schepje bovenop.

Dus toen Bart Smit zijn sekistische moraal stortte in zijn marketing, moest ik hier natuurlijk een stukje over schrijven.

Dat er van alle hoeken uit het land boos is gereageerd op bovenstaande pagina uit hun speelgoedgids is terecht. Het verweer van de Bart Smit woordvoerder in het AD is ronduit hilarisch: hij claimt zelfs dat Bart Smit een modern bedrijf is!
Als dat echt zo was, dan was deze pagina natuurlijk nooit tot stand gekomen. En als je niet ziet wat er mis is met die pagina, ben je zelf ook niet zo modern als je denkt...

Waar meisjes worden voorbereid op hun toekomst als moeder en huisvrouw, kun je overigens verderop in de folder zien dat sport, wetenschap en muziek alleen voor jongens bedoeld is. Alsof meisjes geen carriere zouden mogen maken.
Aangezien ik Bart Smit nooit op enige andere moraal dan deze heb kunnen betrappen (hooguit de algemene moraal van bedrijven: consumenten zoveel mogelijk geld uit de zakken kloppen), kun je met een gerust hart stellen dat Bart Smit een sexistisch bedrijf is.

Volgens neuroloog annex demigod Dick Swaab, die beweert dat wij ons brein zijn (alsof dat alles is), is het niet erg dat er verschillend jongens- en meisjesspeelgoed is. Uit talloze onderzoeken - die overigens vaak belabberd zijn uitgevoerd, maar dat terzijde - blijkt immers dat meisjeshersenen anders geprikkeld worden dat jongetjeshersenen. Jongetjes reageren sterker op voorwerpen; meisjes op gezichten.
De wetenschappelijk onderbouwde redenering van Swaab volgend, zou speelgoed met gezichten erop - Action Man, Ninja Turtles en de Marvel superhelden - meisjesspeelgoed zijn. Voor jongens zou speelgoed dat zich baseert op voorwerpen geschikter zijn: stofzuigertjes, strijkijzertjes en prinsessenjurkjes.

En nee, het is niet erg dat sommige kinderen liever vadertje-en-moedertje spelen en andere kinderen krijgertje. Dat sommige kinderen van roze houden en andere kinderen van blauw. Dat sommige kinderen zich graag als prinses verkleden en anderen als astronaut.
Helemaal prima.
Maar een speelgoedfabrikant of -verkoper heeft zich niet te bemoeien met wat er tussen de benen van hun jonge afnemertjes zit.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier