h

Ku Klux Klaas

27 november 2013

Ku Klux Klaas

 

Verhalen zoals de Legenda Aurea, Basilios, Ethiopische Piter en Die Geschichte der Schwarzen Buben wijzen erop dat Sinterklaas eerder een bestrijder van slavernij en racisme is, dan een voorstander. Toch zien Verene Shepherd, Quincy Gario, Prem en andere tegenstanders in Sint en Piet toch vooral een symbool van kolonialisme.

Het feit dat Schenkman's personage 'Knecht' stamt van voor de afschaffing der slavernij, hij ogenschijnlijk ondergeschikt is aan de Sint, en dom of clownesk overkomt is voor tegenstanders van Piet een belangrijke steen des aanstoots.
Tofik Dibi (Bam!, kent u hem nog?) beschreef het op 22/11/2013 als volgt in de Volkskrant:

"Zwarte Piet is dat lage schooladvies, dat zoveel allochtone kinderen ten onrechte kregen. Hij is de zoveelste aanhouding als je snel nog even de tram wilt halen om op tijd op je werk te zijn. Zwarte Piet is de blik in de ogen van de portier wanneer je weer uit de groep wordt gehaald. Hij staat voor al het diepgewortelde racisme dat elke donkere Nederlander heeft waargenomen, maar waar geen institutionele oren en ogen voor zijn, die bereid zijn écht te handelen."

Dit staat wel zo'n beetje haaks op alles wat Piet zou moeten symboliseren. Hoe kan het zijn de een beeld zo ontzettend kan kantelen? Is zoiets eerder gebeurd?

...uhm... JA!
De swastika was begin twintigste eeuw nog een symbool van voorspoed en geluk. Het hakenkruis is het heiligste teken uit het Hindoeisme en de god Ganesha is vaak afgebeeld als zittend op een bed hakenkruizen...
Wij, eenentwintigste-eeuwse westerlingen zien in de swastika (hakenkruis) vooral het 'Hitlerteken'...

... en wie tegenwoordig een groep mensen gehuld in gewaden met puntvormige gezichtsbedekkende maskers ziet voorbijtrekken, denkt natuurlijk direct aan de Ku Klux Klan. Gedurende de Semana Santa (Goede - of: Heilige - week) dragen niet zelfverklaarde 'zuiveraars van blanke protestantisme', maar Rooms-Katholieke boetedoeners in spaanstalige landen het Ku-Klux-Kostuum. En ze zijn zeker niet van zin om een donkergetinte dorpsgenoot te lynchen.
Het uiterlijk mag dan wel vrijwel identiek zijn, de betekenis van dat uiterlijk heeft een hele nieuwe lading gekregen sinds de Ku Klux Klan deze heeft gekaapt.

Ja, het is mogelijk dat dingen een andere betekenis krijgen in de loop der tijd. Ja, het is goed mogelijk dat Zwarte Piet voor de nieuwe generatie een negatieve betekenis heeft gekregen die anderen er niet in zien. Dat de zwarte schmink en de struisveer hetzelfde lot ondergaan als het hakenkruis en het puntmasker.

Dat dit een transitie is die door de samenleving niet hartelijk wordt ontvangen, mag blijken uit het feit dat de verhuur van pietenkostuums in 2013 met 20% ten opzichte van andere jaren is gestegen...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier