h

Struwwelpiet

10 november 2013

Struwwelpiet

In 1845 verscheen er een kinderboek, genaamd Struwwelpeter. Het was geschreven door de Duitser, Heinrich Hoffman, en was een verzameling ethiekverhalen in een stijl die zich laat vergelijken met die van Roald Dahl.

Het vierde verhaal in 'Struwwelpeter' heet 'Die Geschichte von den schwarzen Buben' - een Sinterklaasverhaal dat zijn gelijke niet kent:
Een zwarte jongen wordt getreiterd door drie etterbakken. Sinterklaas neemt het op voor de jongen, en gooit Ludwig, Kaspar en Wilhelm in een grote pot inkt, waardoor zij nog zwarter worden dan de jongen.

De moraal van het verhaal is vrij recht-voor-zijn-raap: je moet niet pesten of discrimineren. Racisme is fout; punt uit. En anders krijg je met Sinterklaas te maken!
Maar je kunt nog een slagje dieper gaan. De keuze van Sinterklaas om de pestkoppen letterlijk (!) zwart te maken is een slimme. Doordat Ludwig, Kaspar en Wilhelm zwart worden, weten ze ook eens hoe het is.
Sinterklaas wil dat de jongens zich in hun slachtoffer verplaatsen.

Het zou dus geheel in de geest van de Sint zijn, als wij ons eens in de tegenstanders van Zwarte Piet zouden verplaatsen. Waar zit hun pijn?

Hoe zouden wij het vinden als half Nederland vraagt waar je vandaan komt - en ervanuit gaat dat het op een ander halfrond van onze planeet is, terwijl je in Veenendaal West bent geboren.
Hoe zouden wij het vinden als het personeel gelijk op scherp staat als je een winkel binnenkomt - en je aanstaart alsof je een dief bent.
Hoe zouden wij het vinden als we velen malen vaker dan anderen staande werden gehouden - en men ons ervan verdenkt de auto waar we hard voor hebben gespaard, te hebben gestolen.

?

Dat zouden we niet zo leuk vinden; of wel?
Als er dan ook nog elk jaar een stel ongebruikelijk geklede types, naar onze huidskleur geschilderd, vormgegeven als de slaven die onze voorouders waren, in een dienst als 'knechten' van een religieus leider...
Hoe zouden we dat vinden?

Natuurlijk is er een hoop af te dingen op de tegenstanders' perceptie van Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest.
Natuurlijk wordt er geen enkele misstand opgelost met het afschaffen van Zwarte Piet - ik verwacht zelfs een averechts effect.

Maar er is voor de voorstanders geen enkele reden om de discussie niet aan te gaan met respect en inleving voor de tegenstanders.
Degene voor wie dat teveel gevraagd is, snapt niets van Sinterklaas.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier