h

SP en de Vakbond

15 december 2014

SP en de Vakbond

Foto: Baukje Hiemstra

Terwijl Baukje, Jan en Nico zaterdag bij de Bernard van Kreelpoort het gesprek aangingen met het winkelende publiek, stortte ik me in een bijeenkomst over de relatie tussen de SP en de vakbond. Een volle zaal met 300 personen, bovendien een erg interessant onderwerp.

Er werd begonnen met een filmpje uit België van een massale demonstratie. Deze heeft a.s. maandag zijn vervolg; het hele land  gaat plat  ivm. de radicale bezuinigen door de regering van België. Een voorbeeld van hoe we het weer in Nederland op poten moeten zien te krijgen.

Daarna was er een woord van welkom door onze Leider Emile Roemer. We werden verwelkomd als kameraden, onze Belgische gasten in het bijzonder.


Hierna kwam Paul Ulenbelt aan het woord, met als statement:

De Rode tomaten hebben de rode rozen verdrongen!

Daarna werd het serieus. Er komen geweldige bedreigingen op ons af!

  • Werken zonder loon
  • Verdringing van werkenden door vrijwilligers
  • Loon wordt niet doorbetaald bij ziekte als die aan jezelf te wijten is, ook bij griep etc.

Zo had hij nog een heel stel angstaanjagende voorbeelden die door onze huidige regering voorbereid worden.

Verder gaan we ons op de taal concentreren dit jaar, verzin mooie kreten, woorden zoals bv: de 'Dagobert Duck-taks' (verzonnen door de vakbond), het 'moestuinsocialisme' (SP) n.a.v. de uitspraak van staatssecretaris Klijnsma dat de ouderen maar een moestuintje moeten gaan beginnen om in hun onderhoud te voorzien.

Hierna mochten de toehoorders reageren op het verhaal van Paul Ulenbelt. Hier werd waar gretig gebruik van gemaakt.

Enkele voorbeelden:

  • Invulling geven aan het woord Solidariteit,
  • Europees minimumloon van 12,50 euro
  • Actief worden binnen de vakbond
  • (Lokaal)-medezeggenschap, helder krijgen wie we moeten hebben en waarvoor
  • Media erbij betrekken
  • Let op nieuwe verschijnselen om verschillende beroepen over te nemen: Uber (particulier Taxi vervoer, maar hij zit ook in meer beroepsgroepen)
  • Vrijwilligers geen betaalde banen over laten nemen
  • Vakbonden moeten terug naar vroeger (historisch besef)
  • Politiek binnen het bedrijf
  • Houdt het O.V.V in de regio in stand met betaalde chauffeurs
  • Probeer perspectief te bieden
  • De mensen op de werkvloer zijn de vakbond, niet alleen de bestuurders.

Uylenbelt reageerde hier weer op met de volgende uitspraken:

  • Alle grote dingen beginnen klein!
  • Er is voldoende energie in Nederland, dit moeten we bundelen!

De gasten uit België hielden een vlammend betoog hoe hun voorbereiding is geweest voor de eerdere en grote demonstratie voor a.s. maandag. Het doel is een landelijk protest naar de huidige rechtse regering in België, die heel erg veel lijkt op de regering in Nederland. Het is en blijft van belang dat er een groot gedeelte van de bevolking achter de vakbonden staat!

Thema in België: Hart boven Hard!

Breekpunten goed formuleren! Thema’s koppelen! Wat de SP in Nederland is, is de PVDA in België! In België is de regering alles aan het afbreken wat de vakbonden in de afgelopen jaren hebben opgebouwd! (waar heb ik dat meer gehoord?)

We zullen samen met de vakbonden moeten redden wat er te redden valt! Met een brede groep en een groot deel van de bevolking moeten we dit toch voor elkaar kunnen krijgen! Aan ons de overwinning!

Internationaal actie voeren? (Nederland/België)

De regering is bang voor de vakbonden, daarom probeert zij de acties te breken met “werkwilligen”. Het is daarom van belang een sterker middenveld te krijgen. Het is van belang om een regering te krijgen die er is voor alle mensen, niet alleen voor de werkenden, maar ook voor de ouderen, de schooljeugd, zieke en gezonde mensen!


Vervolgens was het woord aan Lilian Marijnissen (vakbond). Zij vertelde over de laatste grote demonstratie/manifestatie in Den Haag voor de zorg op 8 november jl.samen met de nieuwe leden die uitgenodigd waren voor de nieuwe ledendag!

De vakbonden in Nederland liggen stil, zijn verzwakt! Daar moet een hele hoop aan gaan veranderen, wat alleen kan met o.a. meer leden, een nieuwe generatie die vergeten is om voor zich zelf te zorgen!

We moeten weer naar een Nederland toe, dat niet tevreden is met minder werkelozen maar met nul(0) werklozen, niet met 20% maar met 25% loonsverhoging, niet met alleen flex-werkers, maar het liefst helemaal geen flex-werkers.

Niet met de verhoging van de Topsalarissen-maar ook niet met de 0 lijn of minder inkomen voor de mensen die keihard werken!


Ruud Kuyk, vice voorzitter van de nieuwe vakbond FNV/KABO, kreeg nu het woord:

Hij is zowel lid van de SP als de bond!

Hij steekt namens de bonden uit het verleden de hand in eigen boezem, het is veel te veel versloft, afgezwakt, er is een verlies van2/3 van het kader uit de vakbond, er moet weer een heleboel gereorganiseerd worden, op poten gezet worden, de vakbond moet weer naar de mensen toe om de problemen aan de kaak te stellen, de mensen weer bij elkaar krijgen om acties op poten te zetten. Waar is de aktiebereidheid gebleven?

Hoe wordt de vakbond weer sterk op de werkvloer?

  • Denk groot -pak grote thema’s aan!
  • Analyseren van onderwerpen !
  • Wie niet sterk is…focus op een bepaald thema-plannen maken-campagnes uitwerken
  • Democratie en kaderopbouw
  • Service (begeleiding-scholing)

Momenteel is er een 12 koppige ledenraad, die de nieuwe vakbond op poten gaat zetten, in Mei 2015 zal er een grote bestuursverkiezing zijn! Het grootkapitaal heeft zich goed ingedekt, is beter georganiseerd, nu de gewone mens nog!


Tenslotte nam Emile Roemer nogmaals het woord:

Solidariteit= ieder moet de zelfde kans krijgen!

Solidariteit= allemaal samen!

Van hoog tot laag, oud/jong, wel/niet met handicap!

We mogen niet accepteren dat waar de vakbonden jarenlang voor gestreden hebben in het verleden, in een paar jaar tijd wordt afgebroken onder het mom van Participatiesamenleving(lees bezuinigen)

We mogen niet accepteren dat er duizenden kinderen in armoede opgroeien. Dat de C.A.O. wordt afgeschaft zodat we allemaal ZZP-ers worden. Dat de rijken rijker worden, de armen steeds armer!

Solidariteit is allemaal samen!


Foto: Baukje Hiemstra
Solidariteit was het thema van ons jaarlijkse Novemberdebat. Lees hierover meer. Lees ook over de campagne 'Er is genoeg voor iedereen'.
Foto: Baukje Hiemstra


Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier