h

Politeia - Voorwoord

14 juli 2015

Politeia - Voorwoord

Foto: Jan Breur
zomerspecial 2015

Plato anno nu...

Het is een goede gewoonte aan het worden. Een stukje verdieping in het politieke laagseizoen. Ook dit jaar zal er weer een artikelenreeks verschijnen, aan de hand van een bepaald thema.

Aan het eind van de vorige zomerspecial (Het Kapitaal, 2014), beloofde ik dat ik dit jaar 'De Staat' onder handen zou nemen. Naar een werk van Plato (427vc-347vc); ook wel 'De Ideale Staat' genoemd, of 'Politeia'. Deze belofte doe ik gestand ~ je bent politicus of je bent het niet...

Dat deze reeks vernoemd is naar Plato's werk, wil overigens niet zeggen dat dit een samenvatting of recensie ervan is, of dat ik mijn artikelen louter aan Plato ophang. Dit deed ik immers ook niet bij 'Het Kapitaal', ten opzichte van Karl Marx (1818-1883).

Wat je als lezer kan verwachten, is een reeks verkenningen op staatkundig en politiek vlak. Beschouwingen waarin denkwijzen over democratie en samenleving worden uiteengezet, opgetuigd en bekritiseerd.

Plato stond erom bekend dat hij zijn werken schreef in dialoogvorm. Een aantal personages bediscussiëren dan zijn concepten. De vertaling van Gerard Koolschijn uit 1975, die mijn vrouw me cadeau heeft gedaan ter ere van mijn verjaardag, leest alsof je zelf bij de discussie aanwezig bent. Ik zie het dan ook als mijn plicht om te melden dat 'De Ideale Staat' een zeer lezenswaardig boek is; en ik raad eenieder aan dit werk te lezen.

De vorm van de dialoog zal echter niet (standaard) gekozen worden in deze zomerspecial. Uiteraard zal er her en der wel een passage in dialoogvorm worden geschreven, maar evenmin als een samenvatting of een recensie zal deze special een kopie zijn van het origineel. Plato was Plato; ik ben ik.

Desalniettemin zullen alle artikelen openen met een citaat uit zijn werk; 'De Ideale Staat' (vertaling: Gerard Koolschijn). Hoe groot zijn rol verder zal spelen in de artikelen, zal nog moeten blijken. Maar ik denk dat we veel van hem kunnen leren: als hij goed genoeg is om Aristoteles (384vc-322vc) les te geven, is hij goed genoeg om ons les te geven.

Tot slot rest mij jullie enkel veel leesplezier toe te wensen. Dit doe ik niet zonder enige ironie, daar Plato het geschreven woord wantrouwde. Ik niet. Plato was Plato; ik ben ik.

veel leesplezier!


  • Plato - De Ideale Staat (Politeia)
    Vertaald door Gerard Koolschijn in 1975
    Uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennip; Amsterdam
  • Voor deze reeks gebruik ik de elfde druk uit 2012

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier